Egyénre szabott, világszínvonalú ortopédiai műtétek hazánkban

sziámi ikrek
Tizennégy órát vett igénybe a szakmai bravúrnak számító műtéti beavatkozás
Vágólapra másolva!
Magyarországon a lakosság közel negyedének kell megbirkóznia valamilyen komoly csípő- vagy térdproblémával. Sok esetben a protézis az egyetlen megoldás. Ezért is különösen fontos az, hogy a világon 8. helyként már hazánkban is elérhető a kifejezetten a páciens adottságaihoz igazított térdprotézis beültetése. Az új típusú műtéti eljárás és protézis nemhogy javítják a beteg életminőségét, de segítségükkel közel a problémák előtti állapot is elérhető. A még külföldön is újdonságnak számító műtéti eljárások részleteiről Dr. Domán István Ph.D., ortopéd főorvost kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Egyre több embert érint a fájdalmas ízületi kopás

Nem feltétlenül kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk: ízületeink az évek előrehaladtával sajnos kopnak. Hogy mi lehet ennek az oka? Ahány ember, annyi válasz: okozhatja veleszületett rendellenesség, túlsúly, magasabb életkor, sérülés, vagy akár foglalkozási ártalom is, amely túlterheli az ízületeinket.

Eljöhet akár az a pont is, amikor a kopás már fájdalommal jár, olyan mértékű.

Akár a csípőnkben, akár a térdünkben jelentkezik a probléma.

Dr. Domán István Spanyolországban, Olaszországban, Dél-Koreában, Japánban és Franciaországban töltött huzamosabb időt, továbbá az Egyesült Államokban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban járt tanulmányúton Fotó: Koncz Márton - Origo

Szerencsére az ilyen jellegű problémáknak már nem kell szükségszerűen az életünk végéig elkísérniük minket: a térdprotézis műtétek például a nagyon sikeres beavatkozások közé tartoznak.

- hívja fel a figyelmet Dr. Domán István Ph.D., csípő és térdprotézis specialista, aki közel hét évnyi angliai konzulátusi munka után pár éve tért haza.

Mit jelent az, hogy valaki nem teljesen elégedett a műtéttel? "Ilyenkor elsősorban visszamaradó fájdalomról számolnak be, vagy például előfordulhat az is,

hogy valaki nem tudja az elvárásainak megfelelően terhelni a térdét, esetleg nem érzi teljesen sajátjának

- magyarázza a szakember. Az adatok szerint a hagyományos implantátumok alkalmazása esetén a protézis túlméretezése férfiaknál 40%-ban, nőknél 68%-ban fordulhat elő.

A világon jelenlegi legmodernebb csípő- és térdprotézisek hevernek az asztalon Fotó: Koncz Márton - Origo

A statisztikákat böngészve más érdekességekre is lelhet az ember:

az adatok alapján úgy tűnik, hogy a nőket nagyobb arányban érinti az térdízületi kopás.

"Egyelőre nem tudni, hogy miért. A kutatások alapján hormonális háttere is lehet ennek, de anatómiai tényezőkkel is kell számolni, bár ez egyelőre még nem bizonyított" - mondja, hozzátéve, hogy a nőknél eleve alacsonyabb a fájdalomküszöb, emiatt pedig sokkal nagyobb fájdalommal élik meg az ízületi kopást.

Tűpontosan a beteghez igazodik az egyéni protézis

Visszatérve a térdprotézis műtétekre: a nem teljesen elégedett visszajelzésekre igyekezett reagálni az ortopédiai szakma és az egészségipar is. Egy amerikai cég fejlesztésének köszönhetően ma már elérhető az a technológia, amely révén

a beültetendő térdprotézist tűpontosan a betegre szabják.

Az eddigi eljárások során ugyanis egy meghatározott méretsorból választhatta ki a sebész azt a protézist, amely méretben leginkább igazodott a beteghez. Ez sok esetben kompromisszumos megoldás - hiszen ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma térd sem – a térdprotézis ritkán passzolt tökéletesen a beteg térdéhez.

Magyarország a 8. hely, ahol már elérhető a Domán doktor által alkalmazott, teljesen egyénre szabott térdprotézis Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezzel szemben a Domán doktor által alkalmazott módszer lényege, hogy a beavatkozás előtt egy CT vizsgálattal pontosan feltérképezik az érintett végtagot, majd a kapott adatokat elküldik az amerikai gyártónak, ahol CAD (Cumputer-aided Design) és LAM (Laser Additive Manifacturing) technológiáknak köszönhetően előállítanak

egy teljesen egyedi, egyénre szabott, méretben, formában és minden egyéb paraméterében pontosan a páciens csontozatához igazodó protézist.

"Ráadásul nem csak a protézis lesz személyre szabott, hanem a beültetéshez igénybe vett eszközök is. Minden csakis az adott illetővel kapcsolatos beavatkozáshoz használható, senki máshoz.

Térdprotézist ültetnek be egy beteg jobb térdébe Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban Forrás: MTI/Balázs Attila

Egyszer használatosak és csupán néhány kiegészítő eszközre van szüksége az orvosnak. Mindent megkapunk egyetlen dobozban, amit nem mellesleg olyan szép és igényes csomagolásban veszünk át, mintha egy iPhone-ról lenne szó" - mondja mosolyogva.

Nem lesz többé természetellenes érzése a páciensnek

A módszer egyik legfontosabb előnye a korábbi beavatkozásokkal szemben, hogy a teljesen személyre szabott komponenseknek hála nem kényszerítik bele a beteget, illetve a csontjait

egy teljesen más geometriába és kinematikába,

így az egyénre szabott térdprotézist viselők sokkal természetesebb érzetről számolnak be.

Forrás: Origo

"Kisebb igénybevétel esetén az eddigi beültetések is többnyire jól működtek, azonban bonyolultabb mozgásoknál, például lépcsőzésnél, vagy oldalirányú mozgásnál furcsa, természetellenes érzése lehetett a betegeknek" - magyarázza a sebész.

Nyolcadik országként a világon alkalmazzuk ezt a csúcstechnikát

A speciális gyártási technológia továbbá lehetővé teszi hogy a protézis vékonyabb legyen, így a személyre szabott térdprotézis beültetése közel 30%-al kevesebb csont eltávolítását teszi szükségessé szemben a hagyományos, nem egyedileg gyártott térdprotézisekkel.

- teszi hozzá.

Két helyen rendel: Budapesten és Pécsen Fotó: Koncz Márton - Origo

"Több éve találkoztam ezzel az eljárással, nagyon örültem, hogy tavaly nyáron, hosszas szervezést követően végre Magyarországon is elkezdhettük a műtéteket a világon mindössze 8. országként" - mondja a sebész-főorvos, aki két helyen, Pécsen és Budapesten is végez ilyen műtéteket.

Térdprotézis műtét Forrás: MTI/Balázs Attila

„Ugyan nincsenek még évtizedes tapasztalatok, de hogy feltehetően ez a jó irány, statisztikai adatok is igazolják.

A beültetett protéziseket követés céljából regiszterekben rögzítik ma már világszerte, így hazánkban is.

Az egyik legtöbbet hivatkozott a Brit Protézis Regiszter. Az ottani adatok szerint az új típusú térdprotézis alkalmazásával közel négyszer kisebb az esélye annak, hogy újra kellene operálni a beteget valamilyen probléma miatt."