Mesterséges nyelv ismeri fel a hamisított whiskyt

Glenlivet whiskey
attends the Blue Moon Burger Bash presented by Pat LaFrieda Meats hosted by Rachael Ray at the Food Network & Cooking Channel New York City Wine & Food Festival presented by Coca-Cola at Pier 92 on October 14, 2016 in New York City.
Vágólapra másolva!
A hamisított whiskyt felismerő "mesterséges nyelvet" fejlesztettek ki skót kutatók. Az eszköz észleli a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában.
Vágólapra másolva!

Az apró érzékelő az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is.

Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal "ízleli meg" a különbségeket.

Alasdair Clark, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: "mesterséges nyelvnek hívjuk, mert az emberi nyelvhez hasonlóan viselkedik.

Hozzánk hasonlóan nem tudja azonosítani az egyes kémiai anyagokat, amelyek miatt a kávénak más íze van, mint az almalének, de könnyen meg tudja határozni a különbséget a két összetett kémiai keverék között".

A "műnyelv" arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei sakktáblamintázatba rendezve úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az "ízlelőbimbókra", melyek mintegy 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket - olvasható a Glasgow-i Egyetem holnapján.

A mesterséges nyelvben lévő fémek fényelnyelésének finom különbözőségeit statisztikailag elemezték, így a kutatók azonosítani tudták a whiskyk különböző típusait.

- fejtették ki a szakértők.

Clark kiemelte: az eszköz gyakorlatilag bármely folyadék elemzésére alkalmas, nem csak a whiskyére.

- mondta Clark.

A műszerről megalkotói a Nanoscale című szaklapban számoltak be kedden.

(BBC\MTI)