Élőlények ezrei árasztották el a Hold felszínét

Partial Lunar Eclipse Weather ASTRONOMY FULL MOON
16 July 2019, Baden-Wuerttemberg, Baden-Baden: The moon crosses the shadow of the earth at the total lunar eclipse. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Medveállatkák árasztották el a kietlen égitest felszínét, miután az izraeli Beresit űrszonda nekicsapódott a felszínnek. A rendkívül szívós organizmusok ezzel az eszközzel jutottak Földünk égi kísérőjére.
Vágólapra másolva!

A Beresit eredetileg egy zászló elhelyezése mellett az égitest mágneses mezejét is mérte volna. A kutatóeszköz speciális kapszulákban számos dolgot vitt magával, így többek között emberi DNS-mintákat, az emberi kultúráról és társadalomról szóló adatokat, valamint medveállatkákat is szállított a fedélzetén.

A leszállási művelet során a Holdtól 14 kilométerre a Beresit hajtóműve váratlanul kikapcsolt, a holdszonda kapcsolata először megszakadt, majd ismét helyreállt a földi irányítással. Röviddel később azonban végleg eltűntek a jelei. Mint kiderült, a felszínbe csapódott.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A legyőzhetetlenség titka

A medveállatkák nagyon apró, alig 0,05-1,2 milliméter hosszúságú organizmusok, amelyek arról ismertek, hogy az ember számára leghalálosabb körülményeket is elviselik.

Képesek mindenféle védőfelszerelés nélkül túlélni a világűr mostoha körülményeit, a rendkívüli nyomást és az erős sugárzást. A szárazság sem jelent halálos ítéletet ezeknek a mikroszkopikus lényeknek, ilyenkor egyfajta tokot képeznek a testük körül, amivel akár több évtizedre is nyugalmi állapotba kerülnek. „Szendergésükből" akkor ébrednek fel, ha víz éri a testüket, a folyamat akár egy óra alatt is végbe mehet.

Titkuk, hogy az állat különleges fehérjéket, szabad fordítással élve úgynevezett „medveállatka-specifikus rendezetlen proteineket" (tardigrade-specific intrinsically disordered proteins, TDPs) állít elő.

A TDPs fehérjék vízzel érintkezve zselészerűekké válnak, vagyis a legtöbb ismert fehérjével ellentétben nem rendeződnek jól meghatározott, háromdimenziós szerkezetbe. Amennyiben a környezet száraz lesz, a rendezetlen proteinekkel a medveállatka teste üvegszerűvé válik, védve a lényt a káros hatásoktól.

Medveállatka Forrás: Wikimedia Commons

A szuperképesség átvihető más organizmusokba

A medveállatka képessége átvihető más élőlényekbe is. Egy korábbi kutatás során a tudósok például sikerrel átültették a TDPs fehérjéket kódoló géneket baktériumokba és élesztőbe, amik ezzel szintén ellenállóvá váltak a szárazsággal szemben.

Nem nehéz elképzelni, mit jelentene, ha ezt növények esetében is meg lehetne valósítani: szélsőséges aszályokat túlélő fajok jönnének létre.

(Wired)