Ellopták az elátkozott középkori harangot Harry Potter szigetéről

harang
Az ereklye eddig mindig visszakerült a helyére
Vágólapra másolva!
A legenda szerint egy távoli skót szigeten a korai középkorból származó harang kétszáz éves átokkal sújt mindenkit, aki eltávolítja azt a helyéről. Ez a mítosz láthatóan nem zavarta azt a tolvajt, aki eddig ismeretlen okból ellopta az ereklyét. A történészek most abban reménykednek, hogy az átok tényleg hatásos és működik.
Vágólapra másolva!

Az átok lesújt a tolvajokra

Az értékes kézimunkával készült, bronzból öntött harang már több mint ezer éves és július végén tűnt el a skóciai Szent Finan-sziget romos kőkápolnájából. A hely a skót hegyvidék egyik legismertebb területe, mert a híres Harry Potter filmsorozat egyes részeit is itt vették fel.

– mondta a Moidart Történelmi Csoport (The Moidart History) szóvivője a BBC-nek. – Reméljük, hogy a rontás valódi és a harang visszakerül hozzánk.

Az ereklye eddig mindig visszakerült a helyére Forrás: Moidart History Group


Az átok ellenére ez nem az első alkalom, hogy egy tolvaj ellopta a harangot.

Az utolsó eset 1745-ben történt, a jakobita felkelés idején, amikor Charles Edward Stuart vezetésével megpróbálta visszaszerezni a trónját a száműzött Stuart-házi és katolikus vallású II. Jakab angol király.

A lázadás után egy brit katona zsákmányként eltulajdonította a bronzharangot, ám egy rövid üldözés után gyorsan elfogták. A tolvajt keményen megkorbácsolták és az ereklyét visszaküldték az eredeti helyére.

Az ír szerzetesekkel együtt érkezhetett a szigetre

A harangok fontos szerepet játszottak a középkori keresztény vallási életben. Leginkább arra használták őket, hogy ezek segítségével hívják a helybélieket imádságra a templomba és hogy távol tartsák a démonokat.

Sokáig keresztény temetőként használták Forrás: Moidart History Group

– magyarázta John Dye, a Moidart Történelmi Csoport tagja. – Az ereklyét általában olyan korai, ír misszionárius szerzetesekkel társították, akik abban az időben Skóciába látogattak.

A kutatók szerint a harang először egy mára elpusztult épületben kapott helyet, majd a templom építése után került az új helyére.

Nehéz lehetett elmozdítani a helyéről

A Szent Finan-sziget, eredeti nevén „Eilean Fhianian" jelenleg lakatlan és körülbelül 180 méterre fekszik Loch Shiel partjától. A korai középkorban leginkább keresztény temetkezési helyként használták.

A szigeten egy 16. századi kő templom romja áll, amely Szent Finan kápolna néven ismert: állítólag ez volt az otthona egy Skóciába érkező, ír szentnek, akit később Finan Lindsfarne néven ismertek meg Skóciában.

A skóciai szigetre évente egyre többen látogatnak Forrás: Moidart History Group

A szigetet később a terület skót vezetőinek temetkezési helyeként és keresztény zarándokhelyként használták. A Moidart Történelmi Csoport tájékoztatása szerint évente csak „egy maréknyi" turista látogat ide, ám az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a számuk.

A tolvajnak azonban egészen biztosan nehéz dolga lehetett, amikor elmozdította a helyéről a harangot.

A szakemberek szerint egy nagyobb csavarvágóra volt szüksége, mert az ereklyét 2017 óta egy nehéz, kézzel kovácsolt bronzlánccal rögzítették.