Csak a merev tekintet riaszthatja vissza a sirályokat az étellopástól

sirály
Csak a megfelelő alkalmat várják a tolvajláshoz
Vágólapra másolva!
Mindenki jól ismeri a jelenséget, amikor a tengerparton sétálva megjelenik egy vagy több sirály és szó szerint el akarja lopni a kezünkben tartott fagylaltot, chipset vagy bármit. Az Exeter Egyetem kutatói azonban megtalálták ez ellen a leghatásosabb megoldást. A Biology Letter tudományos folyóiratban most publikált tanulmányuk szerint egyszerűen merev tekintettel a szemükbe kell nézni és kitartóan bámulni őket.
Vágólapra másolva!

Előszeretettel csenik el az ételt

Az Exeter Egyetem kutatói nem szokványos megfigyeléseket és kísérleteket végeztek az angliai Cornwall tengerparti városában. Madeleine Goumas és kollégái összesen 19 sirályt figyeltek meg és tesztelték azok viselkedését. Letettek egy-egy papírtálcán sültkrumplit a földre, majd körülbelül másfél méterrel eltávolodtak tőle.

Amikor a sirály közeledett az élelemforráshoz, elindítottak egy stopperórát és ezzel egy időben elkezdték merev tekintettel bámulni a madarat, vagy más esetben szándékosan egy másik irányba néztek.

Arra jutottak, hogy azok a sirályoknak, amelyekre a kutatók szinte „rászögezték a tekintetüket", mindössze a 26 százaléka ért hozzá a kirakott sültkrumplihoz. Azoknak is legalább 20 másodpercre volt szükségük és elég bátortalannak tűntek, amelyeket nem nézték.

Csak a megfelelő alkalmat várják a tolvajláshoz Forrás: Paul Broadbent / Alamy Stock Photo

Ez azt mutatja, hogy érzékenyek az emberi pillantásra és ha szorosan megfigyeljük őket, akkor megváltoztatják a viselkedésüket.

– mondta Madeleine Goumas. – Ebből az következik, hogy a sirályok képesek következtetéseket levonni mások mentális állapotaira vonatkozóan és megtanulták, hogyan asszociáljanak.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a madaraknak veleszületett félelemük van az emberi tekintettel kapcsolatban.

Egyre inkább beköltöznek a városi környezetbe

A kutatók egy másik, eddig megválaszolatlan kérdésre is keresték a választ, miszerint a természetes szelekció miatt a sirályok vajon figyelmesebbek-e a városi környezetben.

– tette hozzá Goumas. – Szeretnénk arra is választ kapni, hogy a merészség vagy bátorság és más személyiségjegyek milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhatnak az életükben.

Egyre többen vannak a városi környezetben Forrás: Biosphoto/Stephane Bouilland / Biosphoto/Stephane Bouilland

Annak ellenére, hogy a sirályok a tengerparti városokban szinte mindenütt jelen vannak, a heringsirály több országban, például az Egyesült Királyságban felkerült a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára, mint fenyegetett faj.

Az egyedszámuk mintegy 60 százalékkal esett vissza 1969 és 2015 között, és egyre inkább beköltöznek a városi területekre, ahol elsődleges ételforrásukra az emberi táplálékra támaszkodhatnak.

A kutatók tehát azt tanácsolják, hogy ha tengerparton járunk és épp egy tolvajló sirálybandával szeretnénk „felvenni a harcot", akkor üljünk háttal a falnak, ne tartsuk a levegőben az ételt és vegyük fel a szemkontaktust a madarakkal.