Egy nap alatt 220 millió fát ültettek Indiában

India
Az indiai ültetvényeken is figyelnek a zöldítésre
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió indiai 22 millió fát ültetett pénteken az észak-indiai Uttar Pradesben a klímaváltozás ellen hirdetett kormányzati kampány keretében, amelynek célja élhetőbbé tenni az ország legnépesebb államát.
Vágólapra másolva!

A fákat több mint 1,4 millió helyszínen ültették el

Bivhas Randzsán, az indiai erdészeti hatóság szóvivője szerint mások mellett diákok, képviselők, kormányzati tisztségviselők is részt vettek a több tucatnyi - köztük 16 gyümölcstermő - fafajhoz tartozó facsemeték elültetésében az utak, vasúti sínek mentén és erdős térségekben.

Randzsán kiemelte, hogy az akció az erdőtakaró növelését célozza a több mint 200 millió lakosú Uttar Pradesben.

Egyre több erdő tűnik el Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-48037913

– fogalmazott az állam főminisztere, Jogi Aditjanath. – A fákat több mint 1,4 millió helyszínen ültették el.

A kormány szóvivője emlékeztetett, hogy általában csak a csemeték 60 százaléka érik fává, a többi vízhiány és betegségek miatt elpusztul.

Nehéznek ígérkezik a fogadalmak teljesítése

Az indiai vezetés ígéretet tett, hogy az ország területének harmadán megtartja az erdőségeket. Ugyanakkor az 1,3 milliárdos lakosságszám és a rohamos iparosítás mellett nehéznek ígérkezik e fogadalom teljesítése.

Hasonló erdősítési erőfeszítéseket folytat Etiópia is, amely a múlt héten világrekordot állított fel 353 millió facsemete egyetlen nap alatti kiültetésével.

Addisz-Abeba elképzelései szerint négymilliárd fát ültetnének október végéig.

India az elmúlt húsz évben egyre zöldült Forrás: pexels.com

– hangsúlyozta Umer Husen etióp mezőgazdasági miniszter. Mint mondta, a májusban indult faültetési kezdeményezéssel szeretnének ellene hatni ennek a negatív folyamatnak.

Jelenleg négy százalékos az erdősültség

Umer szerint a Green Legacy (Zöld Örökség) nevet viselő program keretében sikerült július 29-én egyetlen napon több mint 353 millió fát ültetni, az országos akcióban 23 millió ember vett részt.

Az indiai ültetvényeken is figyelnek a zöldítésre Forrás: Blogspot.com

Az Abiy Ahmed etióp kormányfő vezette

projekt megvalósításának idejére számos közintézményt és iskolát bezártak, hogy minél többen részt vehessenek a faültetési programban.

Az ENSZ adatai szerint a 20. században Etiópia területének 35 százalékát borították erők, ez azonban négy százalékra zsugorodott a 2000-es évekre, ráadásul a jelenleg mintegy 105 millió lakosú kelet-afrikai ország lélekszáma rohamosan gyarapodik.

(MTI/Science)