Pontosan egymilliószor vékonyabb, mint az emberi köröm az az új aranyforma, amelyet a Leeds Egyetem kutatókból álló csoportja alkotott meg. Ez a legvékonyabb arany, amit valaha létrehoztak. Kétdimenziós formája lehetőséget ad annak az eddigi leghatékonyabb felhasználására, miután széleskörűen tudják alkalmazni többek közt az egészség- és az elektronikus iparban.

Tízszer hatékonyabb, mint az arany nanorészecskék

A most előállított aranylapkák igen rugalmasak, ami azt jelenti, hogy könnyen hajlíthatók többek között a képernyőkbe vagy monitorokba is. A tesztek is azt mutatják, hogy az anyag katalitikus hordozóként tízszer hatékonyabb, mint a jelenleg alkalmazott arany nanorészecskék.

Egyre több iparág használja az aranylemezeketForrás, fotóillusztráció: Wikimedia Commons

Ez az eredmény mérföldkőnek tekinthető, ami nemcsak lehetőséget teremt arra, hogy az aranyt hatékonyabban tudjuk felhasználni a meglévő technológiákban, hanem egy olyan utat is kínál, amely lehetővé teszi az kutatók számára, hogy más, kétdimenziós fémeket is kifejlesszenek – mondta Dr. Sunjie Ye, az Advanced Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az arany nanoréteg szintetizálására vizes oldatban kerül sor, ahol klór-borsavval kezelik, amely egy aranyat tartalmazó, szervetlen anyag. Végül ebből alakítanak ki egy két atomnyi vastag aranylapot.

Csak „arany nano-moszatnak" nevezik

Az arany nanoméretű méretei miatt zöld színűnek tűnik a vízben, ezért a színére és alakjára való tekintettel a kutatók egymás között csak „arany nano-moszatnak" hívják. Az elektronmikroszkóppal készített képek azt is megmutatják, hogyan alakultak az aranyatomok egy jól szervezett ráccsá. Más felvételek mesterségesen festett arany „nano-moszatot" mutatnak.

Van, ahol a pezsgőbe kerülnek a rendkívül vékony aranylemezekForrás: Youtube.com

A kutatók által „mérföldkőnek számító eredményeként" aposztrofált találmány emellett jobban ráirányítja a figyelmet a kétdimenziós anyagok létrehozásának lehetőségeire. Szerintük az arany előállításához használt módszer „innovációt eredményezhet a nanoanyagok gyártásában", és a tudósok csapata most a folyamat méretének növelésére összpontosít.
Ezzel a kétdimenziós arannyal most a korábbiaknál jóval határozottabb ötleteket kaptunk arra vonatkozóan, hogy hogyan és hol lehet ezt a lehető leghatékonyabban felhasználni – magyarázta a kutatást felügyelő Stephen Evans professzor. – Biztos vagyok abban, hogy a most kifejlesztett aranylapkák hatékonyabbak lesznek, mint a már meglévő technológiáink és ezt hamarosan egyre többen fel fogják ismerni.

(ZMEScience)