A biomassza 12 százalékkal növekedhet a légkörbe jutó szén-dioxid-többlet által egy új tanulmány szerint.

A biomasszát 12 százalékkal növelheti a légkörbe jutó szén-dioxid többlet

A növények többlettömege az üvegházhatású gázok további mennyiségét kötheti meg, ez lassíthatja a klímaváltozást - írta egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Climate Change című szaklapban.
A biomassza - a bioszférában megtalálható minden szerves anyag - 2100-ra a mostanihoz képest nagyjából 12 százalékkal növekedhet.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt.Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

A biomassza így keletkezett többlete körülbelül annyi szén-dioxidot tárolna el,

mint amennyi a fosszilis üzemanyagok égetésével hét év alatt a Föld légkörébe jut

- írta közleményében az ausztriai székhelyű Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézete (IIASA).

Trópusi esőerdő Szumátrán.Forrás: Opiliones Wiki - Fandom

A biomassza többletnövekedését mindenek előtt a rendelkezésre álló foszfor és nitrogén mennyisége korlátozza, melyekre a növényeknek a szén-dioxid felvételéhez szükségük van.A kutatócsoport - a melyben az IIASA és a Bécsi Egyetem tudósai is részt vettek - nagy számú tanulmányt elemzett, amelyek azt vizsgálták, hogyan növekedtek különböző körülmények között a növények az elmúlt évtizedekben.

Abba kell hagyni a fosszilis üzemanyagok használatát 

Egyik kérdésük az volt, hogy van-e olyan pont, amelyet elérve a növények nem tudnak további szén-dioxidot felvenni. 2100-ig azzal lehet számolni, hogy a növények a légkörbe kibocsátott többlet szén-dioxidnak legalább egy kis részét képesek lesznek magukba szívni, a századforduló után azonban "nem tudni, mennyire lesznek erre képesek".

A fosszilis üzemanyagok égetésének abbahagyása mellett "legalábbis a második legjobb stratégia, ha megállítjuk az erdőirtást,

megóvjuk az erdőket, hogy a fák növekedjenek és szén-dioxidot vonjanak ki a légkörből" - írta Cesar Terrer, a kutatás vezetője, az IIASA munkatársa.

Az Amazonas menti esőerdőség a földkerekség fajokban egyik leggazdagabb területe, de napjainkban már ezt a területet is súlyos veszélyek fenyegetik.Forrás: AFP/Marie Hippenmeyer

A legnagyobb szén-dioxid-tárolási potenciállal az amazóniai, indonéziai és kongói esőerdők rendelkeznek. "Ezeken a területeken nagyon fontos eszköz megy veszendőbe, mellyel legalább korlátozni lehetne a Föld felmelegedését" - tette hozzá Terrer.

(Forrás: MTI)