Egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki a száraz afrikai térség

szárazság
Juh és kecske tetemek a súlyos szárazság közepette Szomáliában.
Vágólapra másolva!
Afrika szárazság és a földhasználat megváltozása sújtotta térsége annyi szén-dioxidot bocsát ki évente, mint kétszázezer gépkocsi - közölték kutatók.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki a szárazság sújtotta afrikai térség

Az Edinburghi Egyetem Geotudományok Iskolájának vezetésével egy évtizeden át folytatott kutatás műholdas adatainak elemzéséből kiderült, hogy évente 1-1,5 milliárd tonna szén kerül a levegőbe Afrika trópusi területének északi térségében.

Juh és kecske tetemek a súlyos szárazság közepette Szomáliában. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/2011_East_Africa_drought#/media/File:2011_Horn_of_Africa_famine_Oxfam_01.jpg

Az adatok azt sugallják, hogy a hosszan tartó és többször ismétlődő szárazság és a földhasználat megváltozása miatt

rossz minőségűvé vált föld kibocsátja az általa tárolt szén-dioxidot

Etiópia nyugati részén és Afrika trópusi részének nyugati vidékén.
A felfedezés segít megérteni az üvegházhatású-gázforrásokat és segíti a 2015-ös párizsi klímaegyezményben tett vállalások teljesítését, amelyek célja a globális felmelegedés növekedésének 2 Celsius-fok alatt tartása.

Az Oxfam jótékonysági szervezet tiszta vizet osztanak Etiópia szárazság sulytotta területén. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/2011_East_Africa_drought#/media/File:Water_distribution_in_Horn_of_Africa.jpg

A szén-dioxid-kibocsátást nem fedezték volna fel csupán földi megfigyeléssel - írták a kutatók, akik az amerikai űrkutatási hivatal két műholdjának, a GOSAT és az OCO-2 által gyűjtött adatokat elemezték.

A műholdak adatait összevetették három olyan légköri modellel, amelyek a vegetációban végbement változásokat mutatták meg, továbbá más mérésekkel a talajvízről, a térségi tüzekről és a fotoszintézis szintjéről.A tanulmány több száz mérnök és tudós egy évtizedes munkája, amelyet számos ország űrügynöksége segített.

(Forrás: MTI)