Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Katasztrofális csökkenés fél évszázad alatt

1970 és 2014 között a 455 vizsgált populáció kereken 53 százalékkal csökkent.

Transzamazóniai tájképForrás: AFP/Mauro Pimentel

A legnagyobb veszteségeket a trópusi erdők, köztük az amazonasi esőerdők állatai szenvedték el, ahol a legnagyobb számban élnek erdőlakó gerincesek - állapította meg a nemzetközi környezetvédelmi szervezet által kedden kiadott Below the canopy (A lomsbsátor alatt) című jelentés, amelynek készítői 268 erdőben élő gerinces fajt vizsgáltak, ezek 75 százaléka trópusokon élő erdőlakó.

 

Elsődlegesen az ember okolható az élőhelyek zsugorodásáért

Az erdőirtás, az illegális vadállat-kereskedelem, a nem fenntartható vadászat, az invazív fajok megjelenése, a klímaváltozás és a betegségek mind veszélyt jelentenek ezen fajokra - olvasható a WWF honlapján közzétett jelentésben.

Az amazonasi esőerdők súlyosan veszélyeztetett nagymacskája, a jaguárForrás: Wikimedia Commons

Élőhelyük elvesztésé, az erdők állapotának romlása - amelyekért elsődlegesen az ember okolható - az erdő és az erdőben élő fajokra leselkedő veszélyek 60 százalékát jelentik.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt.Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

Ezen hatalmas veszteség hatása túlnő a vadvilágon. Az erdőlakó fajok egészsége valójában összefügg az erdők általános egészségi állapotával és az emberek, valamint a bolygó egészségi állapotával - hívták fel a figyelmet a szerzők.

Egy másik veszélyeztetett gerinces, a hiúzForrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_hi%C3%BAz#/media/F%C3%A1jl:Bobcat2.jpg

Az erdők jelentik a szárazföldi gerincesek több mint felének otthonát,

ezek a fajok biztosítják az erdők egészségét, létfontosságú feladatokat látnak el, beporozzák a növényeket, elterjesztik a magvakat.

Hazai erdő.Forrás: WWF Magyarország/Gálhidy László

Az egészséges erdők tisztítják a levegőt és a vizet, meggátolják az áradásokat, élelmiszerrel és munkahellyel látják el az embereket. Megkötik és tárolják a szenet, a szénelnyelő képességük védi a bolygót a klímaváltozás hatásaitól.

Elsőrendűen fontos az erdőségek védelme

Ha vissza akarjuk fordítani a biodiverzitás csökkenését világszerte és el akarjuk kerülni a klímaválságot, meg kell védeni az erdőket és a benn élő fajokat - figyelmeztetnek a kutatók. A WWF jelentése beszámol ugyanakkor fajmegőrző programok sikerességéről is, köztük a Costa Ricában élő mellényes bőgőmajom és a közönséges csuklyásmajom, valamint a Közép- és Kelet-Afrikában élő gorillák számának növekedéséről.

Keleti síkvidéki vagy Grauer-gorillaForrás: Biosphoto/Michel & Christine Denis-Huot / Biosphoto/Michel & Christine Denis-Huot

Utóbbiak egyedszáma ezerrel nőtt köszönhetően a helyi lakossággal való együttműködésnek, a vadorzók elleni fellépésnek és az ökoturizmus szabályozásának.
(Forrás: MTI)