Értékes amulettekre bukkantak a régészek Pompeii ősi romjainál, amelyek között akadtak drágakövek, karcolt üvegek és fallosz alakú szerencsetárgyak is. Az ősi leletek egy része csak most, a vulkánkitörés után több mint kétezer évvel kerül napvilágra, a kincsek eddig Vezúv hegység több ezer éves hamurétege alatt bújtak meg.

Ékszerként és szerencsetárgyként is használták őket

Az amulettek apró méretűek és egykor igen nagy részletességgel dolgozták ki őket. Az egyiken például Dionüszosz, a bor, a termékenység és „vallási eksztázis" istenének vékony üveggravírozása látható. Egy másik lelet egy táncos szatír metszetét mutatja.

Más értékes tárgyakon koponyákat, falloszokat, szkarabeusz bogarakat láthatunk, de felbukkan rajtuk Harpokratét, a csend és a titkok istensége is.

Érdekes tárgyak kerütek előForrás: Parco Archeologico di Pompei

Ezeket az amuletteket valószínűleg nők gyűjtötték és használták, akár ékszerként, akár valóságos szerencsetárgyként, ami egyfajta varázslatot vagy védelmet biztosított – mondta Massimo Osanna, a Pompeii Régészeti Park főigazgatója. – A régészek most tanulmányozzák az amulettek szimbolikáját, hogy „megértsék azok jelentését és működését".

Hozzátette: ezek a mindennapi élet tárgyai a nők világban természetesen voltak jelen, és azért is rendkívüliek, mert mikrotörténeteket és életrajzokat mesélnek a város lakosságáról, akik megpróbálták elkerülni a vulkán kitörését és annak következményeit.

Igen jó állapotban őrizte meg őket az idő

Az amuletteket a „kerti ház" egyik helyiségében, a Pompeii-ban folyó lévő ásatások egyik kiemelt területén található fadobozban találták. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy az amulett női tulajdonosa (vagy tulajdonosai) elkerülte-e a szörnyű vulkánkitörést.

A régészek szerint a lakosok többsége az előkerült bizonyítékok alapján ezt meg tudta tenni, sokan áttelepültek a közeli városokba.

Számtalan amulett és értékes tárgy hevert a fadobozbanForrás: Parco Archeologico di Pompei

Ha a szerencsetárgyak tulajdonosának is sikerült, akkor a nő nyilvánvalóan ezt az amulettek varázserejének tulajdonította – magyarázta az elméleteiket Osanna. – Maga a fadoboz már nincs egészben a vulkánkitörés óta eltelt közel kétezer évnek köszönhetően, de az azt körülvevő vulkáni anyag megőrizte téglalap alakját.

A régészek megtalálták a doboz bronz sarokpántjait is, valamint a benne található, jó állapotban megőrzött amuletteket. Az ősi kincsesládából előkerült kettő tükör, egy nyaklánc darabja, egy díszített mázas kerámia, valamint több bronzból, csontból, borostyánból és üvegből készült amulett. Emellett ott lapult benne egy fallosz alakú szerencsetárgy, valamint egy maroknyi drágakő, köztük egy lila ametiszt női alakkal és egy vöröses kalcedonváltozatból készült, kézműves figura.

Szerencsét, termékenységet és védelmet szimbolizáltak

A borostyán- és üvegfaragványokat olyannyira szépen munkálták meg, hogy azokat nagy valószínűséggel csak igen jómódú egyének vásárolhatták meg.
Ugyanebben a házban felfedeztünk egy szobát, benne tíz áldozattal, köztük nőkkel és gyermekekkel, és most megpróbálunk rokonsági kapcsolatokat találni a DNS elemzésnek köszönhetően – tette hozzá Osanna. – Talán az értékes kincsesdoboz az áldozatok egyikéhez tartozott.

Még vizsgálják a leleteketForrás: Parco Archeologico di Pompei

A régészek szerint érdekes az előkerült tárgyak és amulettek ikonográfiája, amelyek a hiedelmek szerint szerencsét hoznak, segítik a termékenységet és elűzik a rossz szerencsét, miközben védelmet biztosítanak.

Noha a Vezúv 79. augusztus 24-én tört ki, a régészek azóta is kutatnak a romok között.

A friss felfedezések között szerepel többek között egy thermopolium (érkező és bordély), valamint a saját képmását imádó Narkisszosz ősi freskója.