Világelső lett a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

2019.08.15. 18:08

A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza - Természeti környezet című kötet angol kiadása. A nagyméretű, reprezentatív kötet több mint 40 résztvevő közül érdemelte ki az "ICA International Cartographic Exhibition Award Winner" címet.

Negyven résztvevő közül érdemelte ki az első helyezést Magyarország

A MTA közlése szerint a Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association) júliusban rendezte meg Tokióban a Nemzetközi Térképészeti Konferenciát (International Cartographic Conference - ICC), amit hagyományosan kétévente tartanak.

A International Cartographic Association idén Tokióban tartotta meg nemzetközi szimpóziumátForrás: International Cartographic Association

Az esemény keretein belül került sor a nemzetközi térképészeti kiállításra,

amely mindig az előző két év legjelentősebb kartográfiai alkotásait vonultatja fel egy előzetes válogatást követően.

Az MTA honlapján olvasható tájékoztatás szerint a nemzetközi szakmai zsűri hét kategóriában díjazta az elmúlt két évben megjelent térképészeti alkotásokat.

Részlet a tanácskozás tokiói színhelyérőlForrás: International Cartographic Association

Az első helyezést a kötet angol nyelvű kiadása az "Atlasz" kategóriában nyerte el. A kategória nyertese 2015-ben Hollandia, 2017-es díjazottja pedig Dél-Korea volt.

A kötet egyedülálló sokszínűségét díjazta a nemzetközi zsűri

A közlés szerint a zsűri méltatásában kiemelte az átfogó atlasz kartográfiai sokszínűségét, amellyel Magyarország és környezetének természeti állapotát mutatja be infografikák, grafikonok és szöveges leírások kíséretében.

A tavaly magyar nyelven megjelent kötet angol kiadása kapta meg Tokióban a rangos első helyezéstForrás: Magyarország Nemzeti Atlasza

Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadását 2018. szeptemberében mutatták be Budapesten az MTA Székházában,

ezt követően 2019-ben jelent meg annak angol nyelvű változata.

A négyrészesre tervezett Nemzeti Atlasz nagyméretű, reprezentatív kötete hazánk természeti környezetét mutatja be.

Az atlasz rendkívül széles perspektívában mutatja be hazánk természeti környezetétForrás: Magyarország Nemzeti Atlasza

Az új atlasz tartalma az MTA vezetésével, Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében készült.

A munkában számos kormányzati szerv, háttérintézmény és egyetem is részt vett.

Az atmoszférától az élővilágig

A csaknem kétszáz oldalas kiadvány egyrészt ismerteti a kőzet-, víz- és levegőburok állapotát, illetve az élővilág életterét, másrészt olyan szintetizáló fejezeteket, témaköröket is tartalmaz, melyek a természeti környezet és a társadalom összefonódását, kölcsönhatásait elemzik.

(Forrás: MTI)