Súlyos légúti betegséget okozott az e-cigaretta

elektromos cigaretta
Sokan így tekintenek az elektromos cigarettára, mint az dohányzás egészséges alternatívájára, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hat államából mintegy 50 ember került kórházba a közelmúltban súlyos légúti megbetegedéssel, amelyet orvosok szerint az e-cigarettázás vagy más vaporizátor szívása okozhatott.
Vágólapra másolva!

Több beteg is nagyon súlyos állapotba került

Egyelőre nem történt haláleset, de a betegek közül többen is nagyon súlyos állapotba kerültek. Egyes páciensek a betegség kezdetét egy szívrohamhoz, mások influenzához hasonlították. A tünetek között szerepelt légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom és hányás is.

Az e-cigaretta ugyanolyan káros, mint a hagyományos dohánytermékek Forrás: AFP/Leon Neal

Az orvosok szerint a megbetegedések hasonlóak ahhoz, mint amikor a szervezet egy maró hatású anyag belélegzésére reagál.

A wisconsini egészségügyi illetékesek csütörtökön arról számoltak be, hogy a közelmúltban 15 ilyen esettel találkoztak, és 15 további megbetegedést vizsgálnak.

E-cigaretta Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

New Yorkban 10 esetet vizsgálnak, Illinoisban hatot, Minnesotában pedig négyet, de Kaliforniában és Indianában is kutatják, hogy vannak-e hasonló megbetegedések.

Nem igaz, hogy kevésbé ártalmas, mint a cigaretta

Az illetékesek kifejezetten olyan esetekkel foglalkoznak, amelyeknél a páciens az elmúlt három hónapban e-cigarettát vagy más vaporizálót lélegzett be. A megbetegedettek többsége tinédzser, de felnőttek is vannak az esetek között.

Forrás: AFP Illusztráció

Egyelőre nem tudták egyetlen vaporizálóeszközhöz vagy folyadékhoz kötni a megbetegedéseket.

Bár az e-cigarettákat a dohányzásnál kevésbé veszélyesként tüntették fel,

szakemberek szerint a gyerekek egészségét, fejlődésben lévő agyát károsíthatja a nikotin belélegzése, és az e-cigarettázás után a gyerekek hajlamosabbak lesznek rászokni a hagyományos cigarettára is.

Még nem tudni miért most jelentkeztek először a tünetek

Néhány vaporizált termékben más egészségre ártalmas anyag is lehet, egyebek mellett ízesített vegyületek és olajok, amelyeket a marihuána szívásához használnak.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Az orvosok arra is keresik a választ, hogy miért most kerülnek elő ezek a súlyos megbetegedések, amikor az e-cigaretta már évek óta elterjedt,

és több mint tízmillió amerikai használja.

Mint mondák, ennek egyik magyarázata az lehet, hogy korábban az ilyen megbetegedéseket nem hozták összefüggésbe a vaporizált folyadékok belélegzésével.

(Forrás: MTI/AP)