A levegőből ledobott szondákkal öt éven át mérik a grönlandi jég olvadását az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

Öt éven át mérik a grönlandi jégolvadást a NASA kutatói

Az Oceans Melting Greenland (óceánok olvasztják Grönlandot) projekt vezetője, Josh Willis azt reméli, pontosan meg tudják állapítani,

miként semmisíti meg a globális felmelegedés a grönlandi jégtakarót.

Meg akarják tudni, mi az erősebb az olvadást kiváltó tényezők közül: a levegő vagy a tengervíz emelkedő hőmérséklete.

Grönland, Tiniteqilaaq. Nyaranta egyre nagyobb mértékű a jég olvadásaForrás: AFP/Hemis/Roy Philippe

A válasz kulcsfontosságú lehet a Föld jövője szempontjából. Willis elmélete szerint a víz olvasztja gyorsabban a grönlandi jeget.

Ha igaznak bizonyul, "nagyon valószínű, hogy Grönland gyorsabban elolvad, mint gondoltuk". Ez azt jelenti, hogy gyorsabban emelkedik a tengervíz szintje és még nagyobb parti területek kerülnek víz alá.

Ha a grönlandi jég elolvad hat méterrel lesz magasabb a tengerszint

Grönlandon annyi a jég, hogy ha mind elolvadna, a világ tengereinek szintje hat méterrel lenne magasabb.

A Grönlandi-tenger úszó jégheggyelForrás: Wikimedia Commons

Az idei augusztus egyetlen napján dán kutatók mérései szerint 12,5 milliárd tonna olvadt el belőle. A klímaváltozás kétféleképpen falja fel a grönlandi gleccsereket: egyfelől

a meleg levegővel, amely idén nyáron rendkívüli értékeket ért el.

A másik tényező a meleg, sós tengervíz, amelynek egy része a Golf-áramlattal érkezik, és alulról nyaldossa le a gleccserek parti széleit.

Grönlandi tájkép. Az olvadó jég miatt nyaranta évről-évre egyre több olvadékvíz keletkezikForrás: Orvar Atli

Amikor az 1990-es években Tom Mote, a Georgiai Egyetem tudósa - aki nem vesz részt a projektben - elkezdte kutatni a grönlandi jégolvadást, nem gondolták, hogy a víznek jelentős szerepe van benne.

A vártnál gyorsabb lehet a tengerszint emelkedése

Willis szerint ma már az a kérdés, milyen gyorsan olvasztja fel a víz a jeget. A NASA kutatói a vízfelszín alatt 200 méterrel mélyebben mérik a hőmérsékletet és a só koncentrációját, mert a víz lejjebb melegebb és sósabb, mint a felszínen.

Grönlandi táj, olvadó jéggel. A jelenlegi tendenciák mellett a "zöld sziget" akárcsak a földtörténeti múltban, teljesen jégmentessé válhat.Forrás: AFP/Hemis/Roy Philippe

A mérések miatt öt éven át repülnek keresztül-kasul Grönland fölött

egy 77 éve gyártott, majd tudományos célokra átalakított második világháborús repülőgéppel. A kutatók hosszú, hengeres szondákat engednek le egy speciális csőben a tengerbe.

Nyári tájkép GrönlandonForrás: AFP/Hemis/Roy Philippe

Számítógépen figyelik, elérte-e a szonda a kívánt mélységet és elkezdte-e mérni a hőmérsékletet és a sókoncentrációt. Ha a tengervíz valóban sokkal nagyobb szerepet játszik a jégolvadásban, mint eddig vélték a tudósok, az azt jelentheti, hogy a tengerszint a várnál gyorsabban és magasabbra fog emelkedni.

(Forrás: MTI/AP)