Egy új oltásnak köszönhetően búcsút inthetünk a macskaallergiának

macska
A macskák elsősorban vizuális valamint szagjeleket és vokalizációt használnak a fajtársaikkal való kommunikációban
Vágólapra másolva!
A kiváltott allergiás reakciók gyakran megakadályozzák, hogy házikedvencet tartsunk otthon. Tízből három embernél ugyanis kellemetlen tünetek, többek között szipogás, tüsszögés vagy vakarózás lép fel, ha macska vagy kutya közelébe kerül. A macskaallergia kétszer olyan gyakori, mint a kutyákkal szemben fellépő allergiás reakciók, ám most a svájci kutatók megoldást találhattak a problémára.
Vágólapra másolva!

A macskák és a tulajdonosok számára is előnyös

A svájci székhelyű HypoPet a napokban jelentette be, hogy egy olyan oltáson dolgozik, amely az egyik „fő" macska allergénre – Fel d 1 fehéréjre – irányul. A vakcinával kapcsolatos tanulmány szerint a sikeres tesztek azért is kiemelten fontosak, mert a világ lakosságának közel 10 százaléka allergiás.

Az orrfolyás és a tüsszögés a macskaallergia jellegzetes velejárója Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

– írták a kutatók a most publikált tanulmányban. – Tudjuk, hogy ha csökkentjük a macskaallergiától szenvedőknél a Feld 1-nek való kitettséget, akkor jelentősen csökkenek a tünetek és javul egészségi állapot.

Többek között csökken a gyermekkori asztma kialakulásának kockázata és a macskaallegiás tünetek előfordulási esélye, de redukálja az évente utcára kerülő macskák számát is.

Ez alapvetően ez mind a macskák, mind a tulajdonosok számára előnyös.

Ígéretes eredménnyel zárultak a tesztek

A HypoCat nevű oltóanyag nem követi más immunterápiák gyakorlatait. Az állattulajdonosok helyett a macskákat immunizálja a saját fő allergénjük, a Fel d 1 ellen. Más szóval az oltást a cicák kapják.

A kutatók szerint a vakcina „elviselhetővé teszi az allergiás tüneteket, nyilvánvaló toxicitás nélkül".

A Hypo Petexamin tesztek során négy különálló vizsgálatot végeztek és ezekből gyűjtöttek adatokat, amelyek során összesen 54 macska kapta meg az oltást. A kutatók a vakcina alkalmazásakor nem tapasztaltak semmiféle káros mellékhatást, ezért eredményeiket „igen ígéretesnek" titulálták.

A vakcinával jelentősen csökkenek a tünetek és javul egészségi állapot Forrás: pexels.com

Ettől függetlenül még folynak a tesztelések, és a Hypo Pet valószínűleg csak éveke múlva lesz elérhető a piacon.

A tanulmány csak az első lépés abban a hosszú folyamatban, ahol ezután elvégzik teszteket embereken is, hogy megfigyelhessék az esetleges allergiás reakcióikat a már beoltott macskákkal szemben. Emellett a vakcina forgalomba hozásához szükség van jó néhány hatósági jóváhagyásra is.