Jó eséllyel életet találhat a NASA a Jupiter Európé nevű holdján

Galileo, Ió, Jupiter
A Galileo űrszonda, az Ió és a Jupiter
Vágólapra másolva!
A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.
Vágólapra másolva!

Részletesen feltérképezi a Jupiter jeges holdját

Az Európé Clipper-misszióról meghozott végső döntés lehetővé teszi, hogy a NASA mérnökei befejezzék az űrszonda végső verziójának tervezését, megalkossák és kipróbálják azt és a fedélzetén lévő tudományos műszereket - olvasható a NASA hétfői közleményében.

Ezt a fotót a Jupiterről a színes kamerával felszerelt Juno űrszonda készítette három fotóból rakta össze Kevin M Gill. A képnek a NASA a Jupiter Marble (Jupiter Márvány) nevet adta Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-47667729

– közölte Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos missziók igazgatóságának illetékese. – A Galileo és a Cassini űrszondák által kapott tudományos adatokra építjük a missziót.

Az Európé Clipper űrszonda részletesen feltérképezi a Jupiter jeges holdját, megvizsgálja léteznek-e megfelelő feltételek az élethez. A NASA azt tervezi, hogy az űrszonda legkorábban 2023-ra készül el, indítása 2025-ben valószínű.

Remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta

A NASA egyik vezető kutatója egy európai űrkutatási konferencián a közelmúltban arról beszélt, hogy a Jupiter Európé nevű holdján van a legnagyobb esély az életre.

– mondta James Green. – Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt, és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta. Nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is.

Az űrszonda az élet jeleit keresi majd Forrás: NASA

Az Európé jégkérge alatti óceánban a kutatók feltételezése szerint kétszer annyi víz lehet, mint a Földön.

A Clipper nem fog pályára állni az Európé körül, hanem többször nagyon közel halad el a hold mellett, és kameráival nagyfelbontású képeket készít a felszínéről,

műszerei mérni fogják mágneses mezejének erőségét és irányát, és a jégkérgen áthatoló radarja meghatározza, milyen vastag a jég az óceán fölött.