Sikeres volt a csonton belüli végtaghosszabbítás a Semmelweis Egyetemen

SOTE
Az úttörő jelentőségű új beavatkozást a SOTE Ortopédiai Klinikáján végezték el
Vágólapra másolva!
Napról napra javul az állapota, már mankó nélkül közlekedik és gyógytornászhoz jár az a beteg, akin februárban csonton belüli eszközzel, a PRECICE mágneses végtaghosszabbító készülékkel végzett sikeres beavatkozást az idén 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján Dr. Domos Gyula egyetemi tanársegéd. Magyarországon ez volt az első ilyen műtét, amit magyar orvos végzett.
Vágólapra másolva!

Naponta egy milliméterrel hosszabbítható a végtag

Az új eljárás lényege, hogy a csont fokozatos hosszabbítása külső mágneses vezérléssel történik: a csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani, amit mindössze naponta háromszor két percre kell a betegnek a bőr fölé helyeznie.

Ezzel a technikával naponta 1 milliméternyit hosszabbítható a végtag,

miközben a lágyrészek, izmok sértetlenek maradnak.

Az úttörő jelentőségű új beavatkozást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján végezték el Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A folyamat a beteg mindennapi életét kevésbé befolyásolja,

és lényegesen kisebb megterhelést jelent,

mint a hagyományosan alkalmazott külső hosszabbító készülék, amely az egyes részeket összekötő rudak manuális állításával fejti ki hatását.

A csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

Utóbbi esetben a készüléket – két vagy három darab nagy fémgyűrűt – a bőrön és a lágyrészeken áthatoló csavarok és drótok rögzítik a csonthoz.

Ezt a készüléket a páciensnek az állapotától, életkorától függően akár két éven át is viselnie kell.

Ezzel szemben az új, csonton belüli eszköz alkalmazásakor kívülről nem látszik semmi a betegen, nincs semmilyen külső eszköz, ami kényelmetlenséget okozna.

4,5 centis végtaghosszúság különbséget sikerült megszüntetni

Az első beavatkozást, egyben az első hazai bemutató műtétet februárban az angliai stanmore-i Royal National Orthopaedic Hospital sebésze, Dr. Peter Calder végezte a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján.

A végtaghosszabbító készülék alkalmazására a klinikán néhány éve elindult végtagrekonstrukciós program keretében került sor Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A 17 éves betegnek a veleszületett combcsont-rövidülése és térdkalács ficama miatt

az egyik lába négy centiméterrel rövidebb volt, mint a másik.

A bemutatót követően Dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje végezte el a második ilyen műtétet.

Dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje Forrás: BMM/Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Ebben az esetben 4,5 centiméteres differencia volt a páciens két alsó végtagja között, szintén egy veleszületett fejlődési eltérés következtében.

A 40 éves budapesti férfi esetében a bal combcsont és lábszár volt rövidebb.

Mindkét páciens esetében sikeres volt a beavatkozás.

Magyarországon évente 10-15 páciens részére lehet szüksége a beavatkozás Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

"Az általam műtött második beteg esetében elértük a bal láb kívánt hosszát, a fiatalember már mankó nélkül közlekedik, gyógytornára jár, és a kontrollvizsgálatok mindent rendben találtak" - nyilatokozta a beavatkozást végző Dr. Domos Gyula egyetemi tanársegéd.

A csontosodás ütemétől függően legkésőbb 2-3 hónap múlva valószínűleg elkezdheti a terhelő edzéseket,

a hosszabbító eszközt pedig a teljes csontos átépülést követően, a műtét után 1-2 évvel kell majd eltávolítani. Az első beteg gyógyulása is jól halad, már ő is teljes testsúllyal terhelheti az alsó végtagjait – mondta az egyetemi tanársegéd.

A Semmelweis Egyetem címere Forrás: Semmelweis Egyetem

A Magyarországon egyedül a Semmelweis Egyetem klinikáján elérhető csonton belüli végtaghosszabbítás olyanokon segít, akiknek valamilyen fejlődési rendellenesség, baleset, tumor vagy csontgyulladás következtében több centiméteres hosszkülönbség alakul ki a két alsó végtagja között.

Évente 10-15 betegnek lehet szüksége ilyen műtétre Magyarországon

A beavatkozást azoknak a pácienseknek javasolják, akik esetében legalább 3,5-4 centiméteres különbségről van szó.

Dr. Domos Gyula szerint évente 10-15 betegnek lehet szüksége ilyen műtétre Magyarországon.

A végtaghosszabbító készülék alkalmazására a klinikán néhány éve elindult végtagrekonstrukciós program keretében került sor. A program célja a komplex, súlyos végtagdeformitások kezelésében a legmodernebb eszközök és műtéti technikák bevezetése Magyarországra.

A program célja a komplex, súlyos végtagdeformitások kezelése a legmodernebb eszközökkel ( a kép illusztráció) Forrás: Semmelweis Egyetem/Attila Kovacs

A program során eddig számos eszközt és műtéti típust alkalmaztak elsőként az országban a klinika munkatársai,

emellett új implantátumok fejlesztését is végzik

(tumorprotézis, könyökprotézis, csonthiány pótló, úgynevezett szegmentvándoroltató készülék).

A következő beavatkozásra várhatóan szeptember végén fog sor kerülni Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A következő csonton belüli végtaghosszabbításra várhatóan szeptember végén kerül sor, pácienst szintén Dr. Domos Gyula műti majd az új eljárással.

A beavatkozásokat a társadalombiztosítás egyedi méltányosság alapján támogatja.

Az érintettek háziorvosi beutaló ellenében az Ortopédiai Klinika központi betegelőjegyző telefonszámán kérhetnek időpontot.

(Forrás: Semmelweis Egyetem/Tőgyi Krisztina)