Inka kislány 500 éves múmiáját kapta vissza Bolívia 129 évvel azután, hogy azt korábban a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak ajándékozták.

500 éves múmiát kap vissza Bolívia

A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak.

Szakértők szerint az inka civilizáció utolsó éveiben élhetett az Andok felföldjein, a mai La Paz közelében.

Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

A 2019. augusztus 15-én készült fotón Nusta a bolíviai Archeológiai Nemzeti Múzeum (National Museum of Archeology) egy pincéjében ül.Forrás: https://phys.org/news/2019-08-year-old-mummy-incan-girl-bolivia.html

Noha az utókor Nustának nevezte, nem tudjuk, valóban nemes volt-e, ezt csak genetikai elemzések után mondhatjuk meg"

- közölte William A. Lovis antropológus, aki éveken át dolgozott a múmia visszaadásán, amelyet végül több mint két hete szállítottak vissza a La Paz-i amerikai nagykövetség segítségével.

Nusta kezei madártollakat markolnak.Forrás: https://phys.org/news/2019-08-year-old-mummy-incan-girl-bolivia.html

Novembertől bolíviai tudósok és külföldi szakértők újra megvizsgálják a leletet, addig a sírmellékletek kíséretében november 2-án, halottak napján kiállításon lesz látható.

Lehetséges, hogy rituális gyilkosság áldozata a kislány

A kutatók számos rejtélyre keresnek választ. Az ajmara lányt eredetileg kősírba helyezték szandáljával, egy kis agyagedénnyel, tasakokkal, tollakkal és sokféle növénnyel, köztük kukoricával és kokával együtt, talán mert az Andok több népe is úgy vélte, az ajándékok segítik az átjutást a következő életbe.
"Lehetséges, hogy a lány fontos szerepet töltött be és az is, hogy a sírmellékleteknek rituális jelentősége is volt. Azt sem zárhatjuk ki, hogy az inka istenek kiengesztelésére, áldozatul ölték meg" - magyarázta Lovis.

Egy antropológus hallgató a madártollakat analizálja.Forrás: https://phys.org/news/2019-08-year-old-mummy-incan-girl-bolivia.html

Nusta nyolcéves lehetett, amikor meghalt, láma- és alpakafonalból szőtt ruhában temették el. Ezeket a patásokat több mint négy évezrede háziasították az Andokban, ma is élnek Bolívia, Peru, Argentína és Chile fennsíkjain.

Kijelenthető, hogy a kislány törzsének fontos tagja lehetett

David Trigo, a La Paz-i Nemzeti Régészeti Múzeum vezetője szerint a jó állapotban fennmaradt tárgyak olyan társadalmak életébe engednek bepillantást, amelyeket alig ismerünk.

Nusta ujjai madártollakat fognak.Forrás: https://phys.org/news/2019-08-year-old-mummy-incan-girl-bolivia.html

"Kijelenthetjük, hogy a kislány törzsének fontos tagja volt" - mondta Trigo arra az inka és ajmara hagyományra utalva, hogy közösségeik előkelő tagjai számára kő sírtornyokat építettek.
A maradványokat egyelőre a La Paz-i régészeti múzeum hűtőkamrájában őrzik.
(Forrás: MTI)