Több mint 2300 tigris esett az orvvadászat és az illegális kereskedelem áldozatául az ezredforduló óta - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Több mint 2300 tigris esett orvvadászok áldozatául az ezredforduló óta

Évente átlagosan 120 illegálisan elejtett tigris maradványait - hetente több mint kettőt - foglaltak le 2000 óta egy kedden közzétett jelentés szerint,

amely a nagymacskák szigorúbb védelmére szólított fel.

A tanulmány szerzője, Kanitha Krisnaszami, a Traffic állatvédő szervezet délkelet-ázsiai vezetője szerint a számok komoly aggodalomra adnak okot.

Bengáli tigris (Panthera tigris tigris).Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Beng%C3%A1li_tigris#/media/F%C3%A1jl:Panthera_tigris_tigris.jpg

1900-ban több mint 100 ezerre becsülték a világ tigriseinek számát. 2010-re mindössze 3200 maradt belőlük,

ami negatív rekord. Azóta valamennyit nőtt a populáció, de még mindig kevesebb mint 3900 tigris él a világon.

A tenyésztő központok, tigrisfarmok is szerepet játszanak a csempészetben

-A tigristestrészek iránti állandó igényt tanúsítja a lefoglalt élő állatok, tetemek, teljes bundák és csontok folyamatosan magas száma.

A szavaknak vége, a világnak cselekednie kell, hogy megakadályozza a tigrisek további irtását"

- írta közleményében Krisnaszami.

A nagymacskát mindig is igen erősen vadásztákForrás: Origo

Az elemzés az egész világon folyó tigriscsempészetről szóló adatokat vizsgálta meg: 2000 és 2018 között 32 országban 2359 egyedet vagy maradványait foglalták le. Leggyakrabban tigrisbundát találnak a hatóságok: évente átlagosan 58 teljes tigrisbőrt foglaltak le, emellett emelkedett az élve megtalált és a teljes tetemek száma is.

A tigrisbőr a leggyakoribb lefoglalt tigris rész, évente átlagosan 58 darab teljes tigrisbőrt foglalnak le egy Traffic jelentés szerint.Forrás: https://phys.org/news/2019-08-tigers-trafficked-century.html

A tenyésztőközpontok egyre nagyobb szerepet játszanak a csempészetben, különösen Délkelet-Ázsiában.

V. György 1911-es nepáli vadászatának sajnálatos eredményeForrás: commons.wikimedia.org

A tigrisfarmok azzal védik magukat, hogy a tenyésztett állatok kereskedelme enyhíti a vad populációkat érő nyomást, az állatvédők szerint azonban inkább új piacokat teremt és csökkenti az orgazdák megvetését.

A tigrismaradványok nagy része tenyészetelepkről származik

A Traffic elemzése szerint az elmúlt két évtizedben a Thaiföldön lefoglalt tigrisek több mint fele, a Vietnamban lefoglaltak harmada tenyésztőtelepekről származott.

"Az illegális tevékenység és a pénz tisztára mosására adnak lehetőséget ezek a farmok, eközben aláássák a vadvédelmi törekvéseket"- írta Ramakandra Vong, a Traffic vezető bűnügyi elemzője.

Forrás: pexels.xom

A jelentést a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) Genfben zajló konferenciája alkalmából tették közzé.

(Forrás: MTI)