Földönkívüli-szerű koponyákat fedeztek fel Horvátországban

Vágólapra másolva!
Archeológusok egy csoportja három ősi koponyát fedezett fel Horvátországban, ezek közül kettő annyira deformált volt, mintha földönkívüliek maradványai lettek volna. Minden egyes koponyát egyedi módon formáltak meg, ezzel is hangsúlyozva, hogy az elhunytak eltérő kulturális közegbe tartoztak.
Vágólapra másolva!

A koponyacsont mesterséges deformálása nem volt szokatlan a régi világban, gyakorolták többek között Eurázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában is. Az újszülötteknél a koponya még plasztikus, formálható, amit az egykor élt emberek ki is használtak: fejfedőkkel, kötéssel vagy más eszközökkel alakították ki a kívánt formát. A ma már barbárnak tűnő tevékenységet eltérő okokból folytatták: vagy az illető társadalmi státuszát szerették volna kiemelni vagy egyszerűen csak szebbnek gondolták a hagyományostól elütő fejformát. A legrégebbi, mesterségesen formált koponyákra a mai Kína területén bukkantak, ezek kora elérte a 12 000 évet. Nem világos, hogy a szokás innen terjedt-e el, vagy kínai hatástól függetlenül jelent meg a világ eltérő pontjain.

A horvát koponyákat a kutatók még 2013-ban találták meg a Hermanov vinograd nevű ásatási helyszínen. Az emberi maradványok vizsgálata 2014 és 2017 között zajlott; a régészek többek között DNS-analízist végeztek, a koponyák belsejét pedig radiográfiával igyekeztek alaposabban tanulmányozni.

Az eredmények alapján az elhunytak életkora 12 és 16 év között volt. Mindannyian alultápláltnak számítottak, a halál oka mégsem ez volt. Valószínűleg valami gyors lefolyású betegség végezhetett velük, mivel a csontokon nem találtak sérülésre utaló nyomokat. A halottak mellé nem temettek semmilyen tárgyat.

Forrás: Plos One

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a gyerekek 415 és 560 között éltek. Ez a nagy népvándorlások kora volt, ami röviddel a Római Birodalom bukása után zajlott. Ekkor Európát kulturálisan sokszínű népcsoportok árasztották el, akik keveredtek a már itt élőkkel. Összeolvadásukkal jöttek létre a későbbi korokban a mai modern európai nemzetek.

Ami a most vizsgált halottakat illeti, nyugat-eurázsiai, közel-keleti és kelet-ázsiai gyökerekkel rendelkeztek.

A közel-keleti és a kelet-ázsiai gyermek koponyáját eltérő módon deformálták, míg a nyugat-eurázsiai fiú koponyáján nem találták külső beavatkozás nyomát.

Mario Novak archeológus szerint a koponyák átalakításával azt akarták hangsúlyozni, hogy a személyek eltérő kulturális közegből érkeztek. Novak és kutatótársai most hasonló deformált koponyacsontokat keresnek Európában.

Az eredményeket a Plos One című tudományos folyóiratban közölték.

(Live Science)