Dél-Afrika engedélyt kapott arra, hogy megközelítőleg a kétszeresére emelje a rendkívül értékes tülkéért trófeaként elpusztítható keskenyszájú orrszarvúk számát. Paradox módon azzal érveltek, hogy a begyűjtött pénzzel támogatni fogják a kritikusan veszélyeztetett fajok megóvását.

A felnőtt hímeket vehetik célba

A döntést a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló kongresszuson (Cites) hozták meg. Az intézkedést egyes afrikai nemzetek támogatják, mások pedig ellenzik. Az illegális orrszarvútülök kereskedelemben érintett orvvadászatok száma a múltban szerencsére csökkent, és az állatok populációja szépen növekszik.

A keskenyszájú orrszarvú ma már kritikusan veszélyeztetett fajForrás: Wikimedia Commons

Ma körülbelül 5 000 keskenyszájú3 orrszarvú (Diceros bicornis) él a világon, ezek közül majdnem 2 000 Dél-Afrikában.

A The Guardian információi szerint 2003 óta az ország évente öt keskenyszájú orrszarvú vadászati jogát adhatja el, ám az aktuális döntés értelmében ez kilencre emelkedik, amely az állatok populációjának a 0,5 százalékát érintheti. Dél-Afrika a felnőtt hímeket veszi célba „a tenyésznőstények védelme érdekében".
Nagyon kicsi az orrszarvú egyedszáma a területen és folyamatos fenyegetettségben élnek az orvvadászat miatt – jelentette ki a gaboni küldöttség, akik ellenezték a döntést.

A kenyai képviselők hozzátették azt is, hogy ez a lépés – az orvvadászat mellett – azt is jelentené, hogy a keskenyszájú orrszarvú populáció minden évben csaknem a felére csökken. A lépést emellett a civilek is erősen ellenezték, akik azt is megjegyezték, hogy Dél-Afrika eddig is csak ritkán használta fel a meglévő kvótáját.

Az egyik legértékesebb trófeaállat

Tom Milliken, a Traffic, a vadon élő állatok kereskedelmének megfigyelő csoportjának képviselője szerint a magasabb kvóta elősegítheti a keskenyszájú orrszarvúk számának növekedését.
Az idősebb hím egyedek konfliktusokat okozhatnak, megakadályozhatják a fiatalabbak szaporodását és akár nőstényeket is megölhetnek – érvelt. – Ezzel a döntéssel pozitív irányba mozdulhat el ez a folyamat, mert a vadászati tevékenység fokozása alapvetően megakadályozhatja a verekedéseket, és gyorsabb lehet a reprodukció.

Keskenyszájú orrszarvú nőstény és kicsinye KenyábanForrás: Origo

Hozzátette azt is, hogy a keskenyszájú orrszarvú az egyik legértékesebb trófeaállat, amelynek a vadászata több tízezer dollárt jelent az országnak és ezzel „természetvédelmi alapokat" hozhatnak létre.

A vadon élő állatok védelméért dolgozó társaság, a Wildlife Conservation Society azonban aggódik az illegális vadászat és a tülkök miatt elejtett állatok kereskedelme miatt. Szerintük nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a védelmük biztosítása érdekében, a feketekereskedelem megelőzésére, valamint arra, hogy a trófeák vadászata valóban fenntartható legyen, és a fajok védelmét támogassa, ne pedig aláássa.