Az élővilág képtelen kiheverni a történelmi olajkatasztrófát

2019.08.28. 19:36

Kilenc évvel a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája után sem tért magához a Mexikói-öböl tengeri élővilága – állapította meg egy most publikált kutatás.

Túlzás nélkül állítható, ez volt minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. A robbanás 2010 áprilisában történt a BP brit olajipari óriásvállalat Deepwater Horizon olajkitermelő platformján a Mexikói-öbölben, majd tűz ütött ki. Tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz a tengerbe.

A szennyezés legalább 3200 négyzetkilométeres területet terített be, az elsüllyedt platform helyén mintegy 790 millió liter olaj ömlött ki összesen. Az olaj nem csak a vízfelszínt és a partközeli régiókat lepte el, egy jelentős hányada a robbanást követően a fúrás körül leülepedett és réteges sávokban összegyűlt. 1000-1300 méteres mélységben mintegy 318 millió liternyi olaj gyülemlett fel.

Óceánjaink egészségéhez elengedhetetlen a mélytengeri területek épen tartása is, mivel utóbbi tartomány nem csak a karbon-ciklusban tölt be kulcsszerepet, de az itt található lények nélkülözhetetlen tagjai a tengeri táplálkozási láncnak és úgy összességében az óceánok normális működésének" – nyilatkozta Craig McClain, a Louisianai Egyetemek Tengeri Konzorciumának munkatársa.

McClain és kollégái távirányítású tengeralattjáróval vizsgálták meg, milyen állapotban van mostanában a Mexikói-öböl. A kutatást 2017 júniusában végezték el, az eredményeket pedig összevetették azokkal az adatokkal, amiket a baleset után alig 2 hónappal rögzítettek.

A tudósok azt találták, hogy bár a helyi élőlényközösségek tagjainak létszáma növekedett, a biológiai sokféleség sajnos nem állt helyre; hiányoztak többek között a tengeri uborkák, a Vénusz-légycsapója anemóna, a Vénusz virágkosár szivacs, és a mélytengeri ászkarákok. Az élőlényközösségek összetétele is jelentős átalakuláson ment át: a 2017-es fajkompozíció mindössze 20 százalékban egyezett meg a 2010-essel.

Forrás: AFP/2010 U.S. Coast Guard/-

Meglepő módon ugyanakkor a szennyezés számos rákfajt a környékre csalogatott. Ennek az az oka, hogy a katasztrófát követően lebomló szénhidrogének utánozzák azokat a kémiai anyagokat, amiket a rákok feromonként használnak az ellenkező nemű egyedek „elcsábításához". Sajnos az egyúttal a csapdába csalt állatok végzetét is jelenti; a kémiai szignálok az ízeltlábúakra vadászó ragadozókat is a helyszínre csalogatják.

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy a különbségek, amiket tapasztaltunk a Deepwater Horizon balesetének helyszínén, az olajkiömlés okozta környezetkárosodásra vezethetők vissza" – összegezte a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya megállapításait McClain.