Hatalmas földrengés rázhatja meg Los Angelest

Horizontal EARTHQUAKE NATURAL DISASTERS RUINS-DISASTER DAMAGE MOTORWAY CAR BRIDGE
Cars lie smashed by the collapsed Interstate 5 connector few hours after Northridge earthquake, on January 17, 1994, in Sylmar, California. Federal officials are still trying to measure the amount of damage from the earthquake and said freeways suffered at least $100 million in damage. The Northridge earthquake occurred on January 17, 1994 at 4:31 AM Pacific Standard Time in Reseda, a neighborhood in the city of Los Angeles, California. (Photo by JONATHAN NOUROK / AFP)
Vágólapra másolva!
Amerikai geológusok felfedezték, hogy egy Los Angeles alatt húzódó, eddig alvónak vélt törésvonal valójában aktív, és a következő évszázadokban akár 6,4 erősségű földrengéseket is okozhat.
Vágólapra másolva!

A Wilmington törésvonal Los Angeles partvidékén húzódik mintegy 20 kilométer hosszan a Huntington Beachtől a Santa Monica-öböl felé. A Harvard Egyetem, a Dél-kaliforniai Egyetem és az Amerikai Geológiai Kutatóintézet kutatói szerint más törésvonalakkal együtt akár 7-es erősségű földtengést is okozhat.

A tudósok évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy létezik ez a törésvonal, de mindeddig úgy gondolták, hogy nyugvó állapotban van, ezért a környéken élők számára nem jelenthet veszélyt.

Egy kutatócsoport azonban - Franklin Wolfe harvardi doktorandusz vezetésével - megállapította, hogy a törésvonal nagyon is aktív, mozgolódik, és hatása elérheti a fölötte lévő Los Angeles-i és Long Beach-i kikötőt.

- mondta Wolfe. A kutató szerint a törésvonal várhatóan a következő 3-5 ezer évben okozhat földrengést.

(MTI/Hszinhua)