Rejtélyesen fénylő, gélszerű anyagot talált az egyik becsapódási kráterben a Yutu-2 (Jáde Nyúl 2) kínai holdjáró. Az eszköz a Hold túloldalán folytat kutatásokat.

Habár a matéria mibenlétéről a kínai űrügynökség egyelőre csak találgat, független szakértők szerint nagy valószínűséggel üveg lehet, amit a meteorit becsapódásakor keletkező magas hőmérséklet hozott létre a kráter belsejében.

A kutatók július 28-án szúrták ki a furcsa anyagot; a Yutu-2 pihenő üzemmódba állítása előtt éppen a jármű által készített képeket böngészték, amikor meglátták, hogy az egyik kráter alakjában, színében és mintázatában nagyon eltér a környezetétől, valami rejtőzhet benne. Úgy döntöttek, elhalasztják a holdjáró leállítását, közelebb mennek a kráterhez vele, ekkor találtak rá a csillogó anyagra.

A Yutu-2 látható és közeli infravörös tartományban működő spektrométerével (Visible and Near-infrared Imaging Spectrometer, VNIS) is megvizsgálták a képződményt. A műszer a képződményről visszaverődő fény alapján analizálja annak kémiai összetételét. Az eredményeket még nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre az sem világos, valóban gélszerű anyagra bukkantak-e a kínai tudósok, vagy a látszat csal, és olvadt, szilárd matéria van a kráterben. Fotót szintén nem tettek közzé az anyagról, az alábbi képen ugyanakkor kiszúrható a kráter.

Forrás: China National Space Administration

A Yutu-2 kisebb pihenő után, augusztus 25-én folytatta kutatómunkáját.

 (Science Alert)