A Fokváros környéki vizek egykor valóságos paradicsomnak számítottak a nagy fehér cápák számára, ma már azonban alig látni a faj képviselőit a térségben.

2010 és 2016 között évente átlagosan 205 fehér cápa bukkant fel a Dél-Afrika délnyugati csücskében található False-öböl vizeiben. 2018-ra ez a szám mindössze ötvenre zsugorodott, idén pedig egyetlen fehér cápát sem láttak a Fokvároshoz közeli vizekben.

Ez a jelenség káros hatással lehet a helyi élővilágra, mivel a cápáknak kulcsszerepük van abban, hogy a tengeri ökoszisztéma stabil maradjon és egyetlen prédafaj vagy kisebb ragadozó se szaporodjon el, felborítva ezzel a természet kényes egyensúlyát.

Egyelőre nem tudni biztosra, mi állhat a rejtélyes eltűnés hátterében, többen ugyanakkor arra gyanakodnak, a közelmúltban a környéken felbukkant kardszárnyú delfineknek köze lehet a jelenséghez. A fehér cápák igyekeznek elkerülni az orkákat, ezt a magatartást a közelmúltban figyelték meg első ízben a kutatók.

Egy másik elmélet szerint azonban a túlhalászás okozza a problémát; egyrészt nem marad zsákmány, másrészt a fiatalabb fehér cápák is beleakadnak a hálókba és elpusztulnak. Emellett a klímaváltozás káros hatásai sem zárhatók ki a gyanúsítottak sorából.

(IFL Science)