Agyszkenner mutatta meg, mitől olyan különböző a kutyák viselkedése

dalmata
A dalmata kutya is ősi jugoszláv fajta
Vágólapra másolva!
Az emberek és a kutyák különleges kapcsolatban állnak. Néha jobb, máskor rosszabb ez a viszony, de az ebek teljes mértékben az emberekre támaszkodnak, akik magukat a kutyafajtákat tenyésztették ki. Egy új tanulmány most azt is megmutatta, hogy az ember legjobb barátjának agya fajtánként mennyire különbözhet egymástól a mesterséges "kiválogatásnak" köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A fajtatulajdonságok akár nem kívánt viselkedéshez is vezettek

Aki szereti a kutyákat, az pontosan tudja, hogy a labrador retrieverek általában barátságosak, a dalmaták kitartóak, míg a border collie kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek.

Ez azonban nem véletlen: az egyes kutyafajták tulajdonságait vagy a fenotípusokat a kutyatenyésztők választották ki gondosan az évszázadok során, de az is megesett, hogy valamilyen más, jellegzetes tulajdonság kergetésének előre nem tervezett eredménye.

A dalmata kutya ősi jugoszláv fajta, de ennél kalandosabb a története Forrás: pxhere.com

A dalmaták például eredetileg arra használták az emberek (főként Angliában), hogy a kocsikat védjék, előkelő kísérő kutyaként.

Amerikában az eredetileg lovak vontatta tűzoltókocsik kísérőjeként volt nevezetes; a feltűnő dalmata előrefutott, s így mintegy „élő szirénaként" gondoskodott az út szabaddá tételéről.

Ahogy aztán az evolúció során a kutyák együtt fejlődtek az emberekkel, a dalmaták olyan házikedvencek lettek, amelyeket azonnal

felismerhettük a kitartásukról és amelyek órákon át képesek futni egy lovaskocsi mellett.

Ám a modern világban ez a túlzott energia akár olyan, kevésbé kívánatos viselkedéséhez is vezethet, mint például a cipő rágása és a bútorok tönkretétele.

Meglehetősen nagy eltéréseket találtak az agyban

Erin Hecht és munkatársai most azt vizsgálták, hogy ennek a „kiválasztó kényszernek" vajon milyen hatása volt a kutyák agyára. Ennek pontos megállapításához összesen 33 kutyafajtán végeztek mágneses rezonanciás képvizsgálatot.

Fajtánként teljesen eltérő lehet az agyszerkezetük Forrás: Jeki Gabriella

Az eredmények azt mutatták, hogy az egyes kutyafajták agyszerkezetében meglehetősen nagy eltérések vannak, amelyeket nem lehet csupán a testméretre vagy a fej alakjára fogni. Egyes fajtánál ezek az eltérések igen szembetűnőek.

A kutatók összesen hat agyhálózat térképét tudták így modellezni, a társadalmi kötődéstől a mozgásig terjedő funkciókkal. Minden hálózathoz legalább egy viselkedési jellemzőt társítottak.

Ezek a neuroanatómiai variációk a kutatók szerint nagyon izgalmasak, és egyedülálló betekintést nyújtanak az agyszerkezet és az állatok viselkedése közötti evolúciós kapcsolatba.

A tudósok az eredményeiket a JNeurosci tudományos folyóiratban publikálták.