Új, különleges bálnafajokat fedeztek fel Hokkaido partja mentén

csőrös bálna
Az azonosítatlan bálnafajok
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokkaido Egyetem, az Iwate Egyetem és az Egyesült Államok Nemzeti Természettudományi Múzeumának együttműködésében a kutatók felfedeztek egy csőrös cetfajt, amelyet Hokkaido partjai mentén a bálnavadászok már régóta Kurotsuchikujiranak, azaz fekete csőrös bálnának neveztek. A tudósok az állatot Berardius minimus (B. minimus) néven sorolták be a cetfélék közé.
Vágólapra másolva!

A testarányuk vagy a színük meglehetősen különbözik

A csőrös cetek leginkább a mélyebb óceáni vizekben fordulnak elő, és képesek igen hosszú ideig lemerülni a vízfelszín alá, ezért nehezen láthatjuk őket és a kutatók sem tudták meg kellő részletességgel megismerni őket.

Most a Stranding Network Hokkaido szervezet, Takashi F. Matsuishi, a Hokkaidó Egyetem professzora által alapított és irányított kutatócsoport hat szárazföldre sodródott, egyelőre azonosítatlan csőrös cetet vizsgált az Okhotsk-tenger partjai mentén.

Az azonosítatlan bálnafajok Forrás: Tadasu K. Yamada

Az újonnan felfedezett bálnák osztoznak a csőrös cetek alapvető jegyeiben, és először azt gondolták, hogy nagy valószínűség szerint ugyanahhoz a fajhoz tartoznak.

Számos külső jellemzőjük, mint például a testarány vagy a szín azonban meglehetősen különbözött, ezért a kutatók felvetették, hogy talán ezek az állatok egy teljesen új fajt képviselnek.

– magyarázta Tadasu K. Yamada, a National Museum of Nature and Science emeritus kurátora, a kutatócsoport tagja.

Jelentősen kisebb a testméretük

A Scientific Reports tudományos folyóiratban napokban publikált tanulmányban a kutatók ezekből az ismeretlen fajokból vett mintákat vizsgáltak morfológiájuk, csontjaik és molekuláris filogenezisük szempontjából.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fizikailag „érett" egyének testhossza jellegzetesen kisebb, mint a B. bairdii-nél (6,2–6,9 méter szemben a 10 méterrel).

Az új bálnafaj koponyája három nézetből Forrás: Tadasu K. Yamada

A részletes koponyamérések és a DNS-elemzések tovább hangsúlyozták a szignifikáns különbséget a Berardius nemzetség két másik, ismert fajához képest. A jelentősen kisebb testméret miatt a kutatók az új fajt B. minimus-nak nevezték e.

– mondta Takashi F. Matsuishi. – Egyelőre nem tudjuk például, hogy néznek ki a felnőtt nőstény egyedek, és számos kérdés merül fel a fajok elterjedésével kapcsolatban is. Reméljük, hogy a jövőben bővíteni tudjuk a tudásunkat a B. minimusról.

A helyi hokkaidoi bálnavadászok a térség néhány bálnájára Karasu (varjú) néven hivatkoznak.

Az azonban egyelőre még nem tisztázott, hogy a B. minimus (vagy Kurotsuchikujira) és a Karasu vajon ugyanazok a fajok vagy sem, de a kutatók szerint lehetséges, hogy Karasu szintén egy újonnan felfedezett, különleges faj.