"Dalversenyre" gyűlnek össze a hosszúszárnyú bálnák Új-Zéland legészakibb vizeiben minden évben. A kutatók szerint az állatok bemutatják egymásnak dalaikat, és új dallamokat tanulnak egymástól.

Új-Zélandhoz közeli szigeteknél tanulnak egymástól új dalokat a hosszúszárnyú bálnák

A Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban szerdán közölt tanulmány elkészítéséhez a szakértők az Aucklandtől 1000 kilométerre északkeletre fekvő Kermadec-szigetek közelében a hosszúszárnyú bálnákról (Megaptera novaeangliae) készített felvételeket elemezték. Az állatok itt vonulnak át minden évben, miközben a Csendes-óceán déli részén lévő téli párzási helyükről az Antarktisz felé vándorolnak, ahol krillekkel táplálkoznak a nyár folyamán.
A kutatók eredetileg a bálnák párzási területének megismerésére fókuszáltak, így meglepte őket a bálnaének nagy mennyisége.

Hosszúszárnyú bálna, vagy púpos bálna (Megaptera novaeangliae).Forrás: Wikimedia Commons

"Nem számítottunk ennyi bálnaénekre. A kutatás során készített felvételeket össze tudtuk hasonlítani 52 olyan bálnaénekkel, amelyet más kutatók vettek fel Új-Kaledóniában, Francia-Polinéziában, a Cook-szigeteknél, Tongán és Niue szigeténél" - mondta el a kutatásban résztvevő Rochelle Constantine.

Az emberekhez hasonlóan a hosszúszárnyú bálnák is átadják egymásnak kulturális viselkedésmintáikat.

Az ismert, hogy a hím bálnák összetett dala idővel megváltozik, az viszont rejtély volt eddig, hogyan.

A Kermandec-szigeteknél találkoznak a bálnák, ahol a bálnák meghallgatják fajtársaik énekét, ezeket átveszik és megtanulják egymástól.Forrás: NOAA

"A dalok összehasonlításából kiderült, hogy a Kermadec-szigeteknél lévő bálnák különböző párzási területekről érkeztek, ami meglepetés volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a terület fontos helyszín, ahol a bálnák meghallgatják fajtársaik énekét, ezeket átveszik és megtanulják egymástól" - fejtette ki a szakértő.

(forrás: MTI)