Azonosíthatták azt a szennyezőanyagot az e-cigarettában, ami az elmúlt hetekben több légzőszervi megbetegedést és halálesetet is okozott az Egyesült Államokban.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) gyanúja szerint a problémát okozó anyag a tokoferil-acetát (vagy E-vitamin acetát) lehet, ugyanakkor az eredményben még nem biztosak a szakemberek sem – írja a The Washington Post cikke.

Az FDA 12 nikotin és 18 THC (a marihuána aktív hatóanyaga) mintát elemzett. Ezek azokból az e-cigarettákból származnak, amiket a páciensek megbetegedésük előtt használtak. A kutatók azt találták, hogy az E-vitamin acetát 10 THC-t tartalmazó termékben is jelen volt. Bonyolítja ugyanakkor az ügyet, hogy a nikotinos mintákban semmi különösebb rendellenességet nem fedeztek fel.

A tokoferil-acetátot táplálékkiegészítőként szokták forgalmazni. Szájon keresztül veszik be, vagy a bőrre kenik, így fejti ki jótékony hatását. Ha azonban a tüdőbe kerül, lerakódhat a szöveteken, ami fulladást, mellkasi fájdalmat, köhögést idéz elő.

Eddig 215 megbetegedést és két halálesetet írnak az e-cigaretták számlájára az USA-ban.