A Montana Egyetemen végzett új kutatások arra engednek következtetni, hogy az éghajlatváltozás miatt bekövetkező vízáramlási jelenségek negatívan hatnak a szalamandrák túléléséi esélyeire. A kutatók eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikálták.

A környezeti változékonyság nagy kihívást jelenthet

Az UM biológiai professzora, Winsor Lowe és kutatótársai öt New Hampshire-i patakban tanulmányozták az ott élő tavaszi szalamandrákat. Sok más vízfolyásokhoz hasonlóan, ezek a vízi utak is egyre nagyobb ingadozásokat mutatnak a vízállás tekintetében, amelyért leginkább az éghajlatváltozás tehető felelőssé.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az áramlás ilyen mértékű változékonysága könnyen elpusztíthatja a szalamandrákat, miközben azok mozgásképes lárvákból ivarérett egyeddé fejlődhetnének.

foltos szalamandraForrás: Halpern Bálint\MME

Úgy gondoljuk, hogy a most közzétett tanulmányunk azért is kiemelt fontosságú, mivel újabb ismeretekkel szolgál az éghajlatváltozás különböző fajcsoportokra gyakorolt hatásaival kapcsolatban, amelyeket a kutatók azért hagynak gyakran figyelmen kívül, mert ezek az állatuk életük nagy részét sziklák és rönkök alatt töltik a kicsi és felszíni vízfolyásokban – magyarázta Lowe. – A növekvő környezeti változékonyság különösen nagy kihívást jelenthet a metamorfózison áteső fajok számára, mivel ez egy érzékeny időszak, amikor egy stabil környezetre van szükségük a túléléshez.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ökoszisztéma-reakciókat

A kutatók szerint a társadalomnak nem szabadna az átlagos körülményekre összpontosítania, amikor megpróbálja megérteni és kezelni az éghajlatváltozás okozta hatásokat. Ehelyett figyelnünk kell a környezeti változékonyság változásaira, amelyek a klímaváltozással együtt fokozódhatnak.

Foltos szalamandraForrás: Biosphoto/Quentin Martinez / Biosphoto/Quentin Martinez

A kisebb folyók és vízfolyások változatos fajok otthonát jelentik és biztosítják a tiszta víz forrását az ezek mentén élő közösségeknek – mondta a tanulmány vezető szerzője. – Ezeket az ökoszisztémákat könnyű figyelmen kívül hagyni, pedig nem veszíthetik el a védelmet.

Hozzátette: a tanulmányuk kiemeli a felszín alatti ökoszisztémák sebezhetőségét az éghajlatváltozás korszakában, és ez a sebezhető vízi fajok védelmének szükségességét szorgalmazza és a hosszú távú megfigyelési erőfeszítések értékét növeli. A New Hampshire-ben működő Merrill Brook kutatóintézet 20 éves adatkészletének segítségével a kutatók kimutatták, hogy a tavaszi szalamandra egyedszáma körülbelül a felére csökkent 1999 óta.