Sírokat találtak az egykori csehországi roma gyűjtőtábor területén

2019.09.12. 13:20

Első ízben találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén Lety na Pisecku településen, történészek szerint a felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét.

Először találtak sírokat az egykori csehországi roma gyűjtőtábor területén

A koncentrációs táborban 1942 augusztusa és 1943 májusa között 1308 romát tartottak fogva, közülük 327-en a helyszínen vesztek oda, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek tovább. A tábor területén a közelmúltig sertéshizlalda működött, a jövőben azonban emlékhelyet akarnak kialakítani ott.

Heinrich Himmler és más náci vezetők 1942 januárjában döntöttek az úgynevezett  "végső megoldásról" a zsidók és a nácik szempontjából más "alsóbbrendű" emberek kiirtásárólForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A kedden befejeződött ásatások során egy 40 év alatti nő sírját tárták fel, és megtaláltak további hét sírhelyet, köztük egy újszülöttét.

Sorba állított deportáltak a vagonok mellett a leghírhedtebb koncentrációs táborban, AuschwitzbanForrás: MTI/Fényes Tamás

A Nyugat-csehországi Egyetem régészcsoportjának vezetője, Pavel Vareka szerint

sikerült pontosan meghatározni a gyűjtőtábor egykori hevenyészett temetőjének helyét,

közel egy gránit emlékműhöz. A 400 négyzetméteres temetőben a történelmi feljegyzések szerint 120 foglyot, köztük több mint 70 gyermeket földeltek el.

Kegyeleti okból nem mutatják be nyilvánosan a feltárt sírokat

A temető lokalizálásával Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el - hangsúlyozta a kutató az ásatások eredményéről beszámoló keddi sajtótájékoztatón.

2018. novemberében régészeti és geofizikai vizsgálatot folytattak az állítólagos tömegsírok helyszínén.Forrás: http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-archaeological-samples-yet-to-find-exact-location-of-victims-mass-grave-at-romani-genocide-site-2

Az itt talált sírok mind egyéniek, némelyek mélyebbek, mások sekélyebbek. Tömegsírok a feljegyzések szerint a komplexum másik végén, a fellelt temetőtől északkeletre lehetnek.

A megtalált holtakat nem exhumálják, a felnyitott sírokat pedig kegyeleti okokból nem mutatják meg a nyilvánosságnak,

a sírgödröket visszatemetik. A vezető régész hangsúlyozta, hogy egyelőre csak kis részt tártak fel a sírokból, de a leletek alapján már következtetni tudnak az egész környék fekvésére, kinézetére. A CTK cseh hírügynökség szerint a roma közösség hét méter magas keresztet akar állítani a sírok fölé.

Gyermek foglyok Auschwitzban.Forrás: Wikimedia Commons

A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére, a győztes pályázat kihirdetését 2020 májusára tervezik.

A náci népirtásnak több millió ártatlan ember esett áldozatáulForrás: Wikimedia Commons

Jana Horváthová, a múzeum igazgatója szerint

a jövő év végéig felszámolják a láger területén működő sertéstelepet,

amelyet a cseh állam tavaly vásárolt meg a tulajdonostól a 2023-ra átadni tervezett emlékhely céljára.

Az auschwitz- birkenaui megsemmisítő tábor bejárata, ahol a gázkamrák működtek. Csehországból számos romát is ide szállítottakForrás: Wikimedia Commons

A nácizmus idején a Cseh és Morva Protektorátus területén élő 6500 romából 4870-et deportáltak Auschwitzba, a haláltábort 583-an élték túl.

(Forrás: MTI)