Azonosítatlan objektum lépett a Naprendszerbe

A C/2019 Q4 pályája zölddel
Vágólapra másolva!
Újabb távoli csillagrendszerből származó objektum léphetett a Naprendszerbe egy amatőr csillagász megfigyelése szerint.
Vágólapra másolva!

Gennady Borisov csillagász augusztus 30-án szúrta ki először a különös objektumot egy saját maga által tervezett teleszkóppal – írja a Gizmodo. Ezt követően több távcső is elkezdte követni az idegen égitestet. A Nemzetközi Csillagászati Unió illetékes szervezete, a Minor Planet Center ma hivatalosan is bejelentette a megfigyelés tényét, az újonnan talált objektum a C/2019 Q4 (Borisov) ideiglenes nevet kapta. Ha megerősítik az eredményeket, ez lesz a második csillagközi objektum, amit a Naprendszerben megfigyeltek.

2017-ben figyelték meg az első, másik csillagrendszerből érkező égitestet a Naprendszerben. Az Oumuamua nemcsak furcsa, hiperbola alakú pályájával hívta fel magára a figyelmet, hanem különös alakjával is, leginkább egy szivarra emlékeztetett.

Az első megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a most talált objektum pályája szintén hiperbola, nem elliptikus, mint a Nap körül keringő égitesteké, ami szintén a távoli eredetet erősíti.

Ezt azonban még további vizsgálatoknak kell alátámasztania. Ezenkívül ugyanakkor semmit nem tudni az objektumról, így azt sem, hogy üstökössel vagy szimpla aszteroidával van-e a kutatóknak dolga.

A C/2019 Q4 pályája zölddel Forrás: OrbitalSimulator.com

Nehezíti a kutatást, hogy az objektum jelenleg a Nap közelében tartózkodik, így megfigyelése nehézkes, és még a légkör zavaró hatásai is korlátozzák az égitest alaposabb vizsgálatát.