Izraelben 4500 éves cserépedényeket talált egy villanyszerelő

edény
A most feltárt leletek egy része
Vágólapra másolva!
Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg véletlenül egy villanyszerelő - jelentette a Háárec című újság honlapja.
Vágólapra másolva!

Az Ahmad Naszer Jaszin nevű becsületes megtaláló egy frissen megépített földúton tartott múlt pénteken az Arraba nevű, nyugat-galileai arab faluban rá váró munkái felé, amikor egy sziklamélyedésből kiálló cserépfülre lett figyelmes.

Közelebb ment, és több nagyon réginek tűnő kerámiaedényt talált. A leleteket hazavitte, és értesítette róluk az izraeli régészeti hatóságot (IAA). A leletért felelős régész, Nir Disterfeld szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra.

A most feltárt leletek egy része Forrás: IAA

A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy bronz- vagy rézkés pengéje is előkerült, ennek anyagát majd a későbbi vizsgálatok fogják pontosan megállapítani. Az azonban már most bizonyosnak tűnik, hogy 4500 évvel ezelőtt, a középső bronzkorban rejthették el a sziklabarlangban az edényeket és a tőrt, amelynek valószínűleg fából készült nyele porrá lett, de az azt rögzítő vasszögek megmaradtak.

A szakember szerint a korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

Az izraeli régészeket több okból sem lepte meg az új leletegyüttes: egyrészt utak és új épületek alapozásánál gyakran találnak régészeti leleteket, másrészt már több olyan nyomot találtak, amelyet a mintegy négy és félezer évvel ezelőtt Galileában és a Golán-fennsíkon letelepedett emberek hagytak maguk után.