A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol korábban a legmagasabb értéket mérték - közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel pénteken.

Még nem derült ki az augusztusi algainvázió oka

A kutató beszámolója szerint a héten öt helyszínen végeztek méréseket a tó nyílt vízén, ami szerint pusztulásnak indult az algaállomány.

Az algák mennyiségét jellemző klorofill koncentráció a 100 feletti érték után 40 mikrogramm/liter alá csökkent ismét a Keszthelyi-öbölben.

A Keszthelyi-öböl légi felvételenForrás: Origo

Hozzátette, a nyíltvízi mérésektől eltérő értékek lehetnek a tó part-menti, sekélyvizű részein, öbleiben.

A professzor hangsúlyozta, a helyzet gyors javulása nem jelenti azt, hogy nem kell kideríteni mielőbb az augusztus végi rendkívüli algainvázió okát.

A több mint 90 éves Balatoni Limnológiai Kutatóintézet archív fotójaForrás: Wikimedia Commons

Arról is beszámolt, hogy a BLI 1965 óta rendelkezik adatsorral a Balatonról, amelyből kiderül, hogy 2019 előtt utoljára 1994-ben volt kifogásolható mértékű algásodás a tó nyíltvizében.

Végig alkalmas volt fürdőzésre a tó vize

A somogyi és a zalai kormányhivatal az MTI megkeresésére adott válaszaiból kiderült, hogy a vizsgálatok alapján

a szezonban valamennyi strand vize fürdésre alkalmasnak bizonyult,

és a strandokon szeptember első napjaiban sem tapasztaltak olyan értékeket, ami alapján a fürdőzés egészségügyi kockázatot jelentene.

A Balaton látképe. A kánikula ellenére is kiváló maradt a víz minőségeForrás: Wikimedia Commons

A Somogy Megyei Kormányhivatal közlése szerint a Balaton déli partján 59 természetes fürdőhely üzemelt ezen a nyáron, zömében június 7-től szeptember 1-ig.

A fürdővíz jogszabályoknak megfelelő monitoringozása érdekében az üzemeltetők havonta egy-egy mintát vettek, amelynek értékeit akkreditált laboratóriumok értékelték ki.

Dévérkeszegek ívnak a tó parti övének sekély és tiszta vizébenForrás: MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

"Területünkön a fürdővizek állapota az ellenőrzések időpontjában nem utalt cianobaktérium burjánzásra, és az üzemeltetők sem jelentettek erre utaló jeleket a szezon során.

A hőmérséklet csökkenése és a légmozgás a cianobaktérium burjánzás esélyeit jelentősen csökkenti,

így a nyári szezont követően ennek előfordulására még kevesebb eséllyel lehet számítani" - a somogyi kormányhivatal tájékoztatása szerint.

Csak egy alkalommal jelezték a víz elszíneződését

A Balaton Zala megyei területén idén nyáron 8 természetes fürdőhely üzemelt. A leghosszabb ideig nyitva tartó fürdőhely is hivatalosan bezárt az elmúlt hétvégén – közölte az az illetékes kormányhivatal. A strandok megnyitása előtt, továbbá a szezon alatt 3-6 alkalommal vizsgálták a vízminőséget.

Folyamatosan vizsgálták a víz minőségétForrás: MTI/Jászai Csaba

Abban az esetben, ha a fürdővíz kékeszöld színű, zavaros, habzik, cianobaktérium sejtszám, klorofill és toxin vizsgálatot is végeznek.

A Balaton műholdképeForrás: Wikimedia Commons

"A szezon előtt mintázott fürdővíz vizsgálati eredmények nem estek kifogás alá az idei évben sem, a szezon folyamán egy alkalommal jeleztek fürdővíz-elszíneződést, ami után az illetékes hatóság valamennyi engedélyezett strandon elvégeztette a szükséges vizsgálatokat. Az eredmények nem haladták meg a jogszabályban meghatározott kifogásolt szintet" – áll a Zala Megyei Kormányhivatal tájékoztatójában.

(Forrás: MTI)