Megtalálták az időskori, kognitív hanyatlás hatékony ellenszerét

tea, teafogyasztás
A különböző teafélékben természetes antioxidánsok találhatók
Vágólapra másolva!
Egy most publikált, új tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy a rendszeres teafogyasztás javítja az agyunk egészségét, hozzájárul a szellemi frisseséghez A kutatók önkéntesek bevonásával végzett neuropszichológiai tesztek és képalkotó vizsgálatok után jutottak arra a következtetésre, hogy a teafogyasztóknál az agyrégiók működése jóval rendezettebb, amely egészségesebb kognitív funkcióval társul.
Vágólapra másolva!

A teafogyasztás pozitív változásokat idéz elő az agy szerkezetében

Jótékony folyamatokat figyeltek meg a kutatók az agyrégió neuronhálózatának működése során azoknál a hatvanéves vagy annál idősebb embereknél, akik rendszeresen teát fogyasztanak. A kutatást az US Yong Loo Lin Orvostudományi Iskola Pszichológiai Orvostudományi Tanszéke vezette, amelyben az Essex Egyetem és a Cambridge Egyetem munkatársai is bekapcsolódtak; eredményeiket az Aging tudományos folyóiratban tették közzé.

Az elmúlt években igen sokféle kutatást végeztek el a tea egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságait illetően Forrás: pexels.com

– magyarázta Feng Lei professzor, a kutatás vezetője.

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

A tea, illetve a víz fogyasztása jótékonyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, amely közvetve utalhat a szív- és érrendszeri betegségek, a trombózisok kialakulásának veszélyére.

A teafogyasztás emellett csökkenti a koleszterin szintjét is.

A tea késleltetheti a szellemi hanyatlást

A kutatók most publikált tanulmányukban kimutatták azt is, hogy a napi rendszeres teafogyasztás közel a felére csökkentheti az idősebb emberek körében a kognitív hanyatlás kockázatát. A kutatás során a professzor és munkatársai 60 évnél idősebb felnőtt önkéntestől gyűjtöttek be három éven át adatokat: az egészségi állapotról, az életmódjukról és szellemi jólétükről.

A különböző teafélékben természetes antioxidánsok találhatók Forrás: pexels.com

A résztvevők neuropszichológiai teszteket töltöttek ki és mágneses rezonancia képalkotási (MRI) vizsgálatokon térképezték fel az agyrégióikat.

A kutatók ezután elemezték az önkéntesek kognitív teljesítményét és vizsgálatok eredményeit, amelyekből megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább négy alkalommal fogyasztottak zöld teát, oolong-teát vagy fehér teát, az agyrégiók hatékonyabban kapcsolódtak össze.

– mondta Feng Lei. – Megmutatják, hogy a rendszeres teafogyasztás pozitív hatásai közé írhatjuk a rendezettebb agyrégiók működését, így jó eséllyel késleltethetik a szellemi hanyatlást.

Újabb kutatási eredmények jótékony hatásai

A tea pozitív tulajdonságait illetően valósak, rendszeres fogyasztásuk pedig kiemelt szerepet tölt be
- a daganatos betegségek megelőzésében: már napi 3-5 csésze tea fogyasztása csökkentheti a petefészek-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák, valamint a mell- és egyéb ráktípusok kialakulásának kockázatát.
- az agyi funkciók javításában: napi 1-4 csésze fekete vagy zöld tea elfogyasztása csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.
- a szív egészségének védelmében: napi legalább 5 csésze zöld tea csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát.

A pontosabb eredményekhez azonban további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy a kutatók jobban megértsék, milyen hatással van a teafogyasztás például az emlékezetre. Tervezik, hogy megvizsgálják a tea, valamint a teában lévő bioaktív vegyületek hatásait a kognitív hanyatlásra.