Úttörő ötlettel, kókuszdió héjakkal helyettesítenék a fa alapanyagot

kókuszdió
A kókuszdió héja környezetbarát megoldást kínál
Vágólapra másolva!
Indiában rengeteg a kókuszdió fa, amelyek fontos szerepet töltenek be a mindennapok során. Ennek egyszerű oka a kókuszdió fa sokoldalúságában rejlik, amit az élelmektől a háztartási termékeken át a szépségiparban és a wellness szolgáltatások során használnak, amely nagyban hozzájárul az ország gazdaságának fejlődéséhez. Most egy úttörő ötlettel biztosítanák azok környezetbarát újrahasznosítását.
Vágólapra másolva!

Igazán zöld lehetőséget biztosítanak

A kókuszdió az egyik legjobban felhasználható alapanyag, ám rengeteg hulladékkal jár. Indiában a kókuszdió héjak ezreit hagyják szemétként az utak mentén, amelyek eltömítik a csatornákat, túl sok helyet foglalnak el a hulladéklerakókban és elégetésük is komoly légszennyezéssel jár.

Az amszterdami CocoPallet nevű holland induló vállalkozásnak most sikerült megoldást találnia erre a dilemmára.

A fenntartható és hatékony technológiai folyamatok révén az általuk létrehozott technológia ezeket a kókuszdió-héjakat jól felhasználható fa alapanyagokká, egyfajta raklapokká alakítja át. Ezek ráadásul jóval olcsóbbak, mint az "igazi fa", ellenállnak a tűznek és a termeszeknek, miközben egy igazán „zöldebb lehetőséget" biztosítanak.

Sokoldalú a kókuszdió felhasználási lehetősége Forrás: pexels.com

– mondta Jan Van Dam, a Wageningeni Egyetem növényi rostokkal foglalkozó kutatója, aki egy indonéz szakembertől ismerte meg az első „kókuszdió prototípust". – Továbbfejlesztettük az ötletet és egy olyan technikát dolgoztunk ki, amelyben az őrölt héjat magas hőmérsékleten nyomjuk össze.

Egyfajta műtrágyaként is szolgálhatnak majd

A kutatók folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően a kezdeti, innovatív ötlet továbbfejlesztett változata (amelyben természetes kötőanyag-lignint használtak) hamarosan a piacra kerülhet, amely igazán formabontó és környezetkímélő anyagot jelent.

A termeszeknek is ellenálló alternatíva elég tartós és hatékony ahhoz, hogy helyettesítse a „normál fát", ráadásul az elhasználódott raklapok egyfajta műtrágyaként is szolgálhatnak majd.

Így ez a zseniális ötlet egyszerre kettő előnyt is jelent.

A kókuszdió héja környezetbarát megoldást kínál Forrás: 123rf.com

– magyarázta Jan Van Dam. – Így azonban az összes raklapot helyben tudnánk gyártani és ezzel el tudjuk kerülni a magas szállítási költségeket; miközben a technológia alkalmazása a helyi gazdálkodók számára is extra jövedelemforrássá válhat.

Ma már több nagyvállalat világszerte elismerte a CocoPallet kezdeményezését, és támogatják ezt a zöld, olcsóbb, termeszálló és tartós fa alternatívát.