Indiában rengeteg a kókuszdió fa, amelyek fontos szerepet töltenek be a mindennapok során. Ennek egyszerű oka a kókuszdió fa sokoldalúságában rejlik, amit az élelmektől a háztartási termékeken át a szépségiparban és a wellness szolgáltatások során használnak, amely nagyban hozzájárul az ország gazdaságának fejlődéséhez. Most egy úttörő ötlettel biztosítanák azok környezetbarát újrahasznosítását.

Igazán zöld lehetőséget biztosítanak

A kókuszdió az egyik legjobban felhasználható alapanyag, ám rengeteg hulladékkal jár. Indiában a kókuszdió héjak ezreit hagyják szemétként az utak mentén, amelyek eltömítik a csatornákat, túl sok helyet foglalnak el a hulladéklerakókban és elégetésük is komoly légszennyezéssel jár.

Az amszterdami CocoPallet nevű holland induló vállalkozásnak most sikerült megoldást találnia erre a dilemmára. A fenntartható és hatékony technológiai folyamatok révén az általuk létrehozott technológia ezeket a kókuszdió-héjakat jól felhasználható fa alapanyagokká, egyfajta raklapokká alakítja át. Ezek ráadásul jóval olcsóbbak, mint az "igazi fa", ellenállnak a tűznek és a termeszeknek, miközben egy igazán „zöldebb lehetőséget" biztosítanak.

Sokoldalú a kókuszdió felhasználási lehetőségeForrás: pexels.com

Sziklakemény, faszerű deszka anyag kókuszdió-héjból; ez számomra új volt – mondta Jan Van Dam, a Wageningeni Egyetem növényi rostokkal foglalkozó kutatója, aki egy indonéz szakembertől ismerte meg az első „kókuszdió prototípust". – Továbbfejlesztettük az ötletet és egy olyan technikát dolgoztunk ki, amelyben az őrölt héjat magas hőmérsékleten nyomjuk össze.

Egyfajta műtrágyaként is szolgálhatnak majd

A kutatók folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően a kezdeti, innovatív ötlet továbbfejlesztett változata (amelyben természetes kötőanyag-lignint használtak) hamarosan a piacra kerülhet, amely igazán formabontó és környezetkímélő anyagot jelent.A termeszeknek is ellenálló alternatíva elég tartós és hatékony ahhoz, hogy helyettesítse a „normál fát", ráadásul az elhasználódott raklapok egyfajta műtrágyaként is szolgálhatnak majd. Így ez a zseniális ötlet egyszerre kettő előnyt is jelent.

A kókuszdió héja környezetbarát megoldást kínálForrás: 123rf.com

Ázsia évente több mint egymilliárd raklapot gyárt, amihez puhafára van szükségük, amit leginkább Kanadából, Új-Zélandról vagy Kelet-Európából importálnak nagy mennyiségben – magyarázta Jan Van Dam. – Így azonban az összes raklapot helyben tudnánk gyártani és ezzel el tudjuk kerülni a magas szállítási költségeket; miközben a technológia alkalmazása a helyi gazdálkodók számára is extra jövedelemforrássá válhat.

Ma már több nagyvállalat világszerte elismerte a CocoPallet kezdeményezését, és támogatják ezt a zöld, olcsóbb, termeszálló és tartós fa alternatívát.