Több mint a fele elpusztult a szentélyből mentett nagymacskáknak

2019.09.15. 18:33

Vírusfertőzésben pusztult el a hírhedt thaiföldi Tigris Templomból kimentett nagymacskák több mint fele a helyi média szerint.

A hatóságok az állatvédők nyomására 2016-ban kobozták el a majdnem 150 tigrist a Bangkoktól nyugatra fekvő Kancsanaburi tartomány egy távoli zugában található, Tigris Templom nevű buddhista szentélyből.
A nagymacskák több mint fele azért esett a vírusok áldozatául, mert immunrendszerük a beltenyészet miatt gyenge volt– írták a helyi lapok.

A szentély népszerű turistacélpont volt, tízezrével keresték fel a látogatók, hogy szelfizzenek a tigrisekkel, pórázon sétáltassák őket és üvegből etessék a kölyköket. Az állatvédők már 2001 óta tiltakoztak, mert a szerzetesek embertelen körülmények között, illegálisan tartották a tigriseket.

A beltenyészet miatt alig működött a tigrisek immunrendszereForrás: wallhere.com

A 2016-ban az összes nagymacskát állami rezervátumokba vitték, ahol gyorsan kiderült, hogy a tigrisek érzékenyek az elsősorban kutyákat sújtó szopornyicára – mondtaPrakit Vongszrivattanakul, a nemzeti parkokért, a vad- és növényvédelemért felelős minisztérium képviselője. – "Amikor átvettük a tigriseket, megállapítottuk, hogy a beltenyészet miatt alig működik az immunrendszerük. Ahogy a betegség tünetei jelentkeztek, igyekeztük meggyógyítani őket.

Azt nem közölte, hogy hány tigris pusztult el. Egy másik thai csatorna, a PBS szerint a 147 megmentett állatból 86 esett a fertőzés áldozatául.A szentély évtizedeken át rezervátumként hirdette magát, a hatóságok azonban illegális vadállat-kereskedelem és állatkínzás miatt indítottak nyomozást.

A tigrisek elkobzása és a templom átkutatása után negyven tigriskölyöktetemet találtak, a maradványokat egy eddig azonosítatlan folyadékban tartósították és üvegekben tárolták, melyre nem volt engedélyük. A szerzetesek ellen vádat emeltek.

(MTI)