A szusirajongók jóval nagyobb az eséllyel fertőződhetnek meg antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumokkal, mint a többi ember, állítják a kutatók. Ennek az az oka, hogy a tengerekben gyorsan terjednek ezek a mikrobák.

A delfineket tanulmányozó kutatók azt tapasztalták, hogy a kezelhetetlen betegségeket okozó baktériumok száma megduplázódott az utóbbi alig öt évben. Noha a delfineket csak néhány helyen fogyasztják, ennek ellenére jó indikátorai a többi tengeri élőlény fertőzöttségének, amelyek viszont gyakran kerülnek a tányérokra.

Elsősorban a nyersen vagy félig nyersen fogyasztott halak fogyasztása jelent veszélyt, mert ezekben nem pusztulnak el azok a szuperbaktériumok, amelyek gyógyíthatatlan betegségeket okozhatnak. Ezek az antibiotikum-rezisztens baktériumok jelentik az egyik legnagyobb kihívást az orvostudomány számára.

Nyers halas szusikForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Ikuhiro Yoneda

A baktériumok zöme úgy vált ellenállóvá az antibiotikumokkal, hogy az emberek segítették a kiszelektálódásukat. Sokan szednek ugyanis rossz adagolással vagy fölöslegesen antibiotikumokat, és ezzel elősegítik az antibiotikum-rezisztens baktériumok kiválasztódását.

A kutatók azt találták, hogy az antibiotikum-rezisztens E. coli törzsek száma megduplázódott 2009 és 2015 között. E közben a súlyos tengeriétel-mérgezést okozó Vibrio alginolyticus is elszaporodott.

Néhány emlősben még a hagyományosan kórházi fertőzéseket okozó Acinetobacter baumannii baktériumot is megtalálták.

A palackorrú delfin (Tursiops truncates) világszerte elterjed faj, a trópusi és mérsékelt vizekben és gyakran létható az Amerikai Egyesült Államok tengerpartjai menténForrás: https://www.livescience.com/15150-dolphin-recovery-human-healing.html

Ez meglehetősen aggasztó az emberi egészség szempontjából is, mondta Adam Schaefer, a kutatás vezetője a The Telegraph lapnak. Sajnos arra utal, hogy a többi tengeri élőlény is fertőzött lehet.

Ez rossz hír a szusirajongóknak és a nyers halételek kedvelőinek. Főzéskor vagy sütéskor ugyanis elpusztulnak ezek a kórokozók, de a nyers ételekben benne maradnak és szélsőséges esetekben fertőzést, sőt halált is okozhatnak.