Bármilyen aranyosak, ne kerüljünk túl közeli barátságba a csibékkel

2019.09.16. 16:18

Bár a kiscsibék első ránézésre nagyon kedvesek, aranyosak és puhák, amelyeket az embernek gyakran kedve lenne megsimogatni és megpuszilgatni, érdemes ettől tartózkodni. A legújabb kutatások ugyanis riasztó összefüggéseket találtak a világszerte terjedő szalmonella fertőzés és a szárnyasokkal való "túl közeli barátságunk" között.

Több államon átívelő szalmonella-kitörést vizsgáltak

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC: The Centers for Disease Control and Prevention) legfrissebb jelentése felhívta a figyelmet arra, hogy tartózkodjunk a kiscsibék puszilgatásától és ne vigyük azokat az otthonunkba, főként a hálószobánkba. Talán ezek a pihés állatok puhák, kedvesek és aranyosak, ami miatt jó ötletnek tűnik megpuszilgatni vagy az arcunkhoz érinteni őket, érdemes a kényszernek ellenállni.

Több helyen a szárnyasok is családtagnak számítanakForrás: Shutterstock

A CDC és több egészségügyi tisztviselő a több államon átívelő szalmonella járványkitörést vizsgálta az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte, akik szoros kapcsolatot tártak fel a háztáji baromfival, a kiscsibékkel, kiskacsákkal és más szárnyassal.

A szervezet emiatt már többször figyelmeztette az állattartókat, hogy minden alkalommal szappanos vízzel mossanak kezet, miután megérintették a csirkéket, kacsákat vagy bármit a baromfiudvarban.

Ölelgetik és puszilgatják a csibéket

A szervezet jelentése szerint augusztus végéig negyvenkilenc amerikai államban több mint ezer szalmonellás megbetegedést regisztráltak a járványkitörés miatt. A szalmonellafertőzés miatt két ember halt meg és százhetvenöten kórházba kerültek.

Aranyos, de veszélyes fertőzést terjeszthetForrás: pexels.com

Nem szabad túl közeli barátságba kerülni a baromfiakkal, bármennyire is aranyosak a kiscsibék vagy a kiskacsák – javasolta a CDC, akik szerint a jelenség sokkal gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk vagy hinnénk.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ korábbi tanulmányai rámutattak, hogy riasztóan sokan fertőződtek meg az elmúlt években szalmonellával úgy, hogy megpuszilgatták vagy megölelgették „szárnyas barátaikat".

Sőt, már 1990 és 2014 között a csirkékkel, kacsákkal összefüggő szalmonellás megbetegedések az összes fertőzés mintegy tizenhárom százalékát tették ki. A szervezet által vizsgált betegek nem kevesebb, mint 49 százaléka azt állította, hogy magukhoz ölelték a csibéket vagy más szárnyasokat, 46 százalékuk nem máshol, hanem a saját otthonában tartotta ezeket a pihés kis állatokat. A válaszadók tíz százaléka pedig bevallotta azt is, hogy a szárnyasokat egyenesen a hálószobájukban nevelgették.