Halálos veszély rejtőzik a meleg vizű tavakban

A Naegleria fowleri az orron keresztül tudja csak megtámadni az agyat
Vágólapra másolva!
A meleg vizű tóban lubickoló kaliforniai fiút agyevő amőba támadta meg. A páciensek 97 százaléka nem éli túl a fertőzést.
Vágólapra másolva!

A gyerek a „Hot Ditch" néven ismert fürdőzőhelyen pancsolt Kelet-Sierrában. Az itt található természetes tó vize meleg, így népszerű turistacélpontnak számít a lubickolni vágyók körében.

Az első tünetek 12 nappal a fürdés után jelentkeztek a fiúnál: fejfájás, láz, erős hányás kezdte gyötörni, így azonnal az egyik dél-kaliforniai kórház sürgősségi osztályára szállították. Hamarosan légzési elégtelenség lépett fel a betegnél.

A CT-vizsgálat duzzanatot mutatott ki a gyerek agyában. Az orvosok végül az agy-gerincvelői folyadékban mutatták ki a problémát okozó kórokozó jelenlétét:

eszerint a fiút az agyevő amőbaként ismert Naegleria fowleri támadta meg.

Ez egy egysejtű organizmus, ami a meleg vizű tavakat kedveli. Csak egyféle módon tud az agyba jutni, ha az áldozat orrába fertőzött víz kerül (ugyanakkor a víz lenyelése nem fenyegeti ilyen módon a szervezetet).

Amint az agyba jut, az amőba elkezdi fogyasztani az agyszöveteket, miközben sebesen szaporodik. A roncsolódás miatt az agy megduzzad, elsődleges amőbás meningoencephalitis (primary amebic meningoencephalitis, PAM) alakul ki, ami az esetek zömében végzetes;

1962 és 2018 között 145 Naegleria fowleri okozta megbetegedést regisztráltak az USA-ban, a páciensek közül mindössze 4-en maradtak életben.

Három nappal a diagnózis felállítása után a fiú elhunyt.

A Naegleria fowleri az orron keresztül tudja csak megtámadni az agyat Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Sajnos a Naegleria fowleri gyors kimutatására nem létezik teszt, a betegség lappangási ideje akár több hét is lehet. Ha viszont megakadályozzuk a fertőzött víz orrba kerülését, megelőzhetjük az esetleges tragédiát.

Az esettanulmány a Morbidity and Mortality Weekly Report című szakfolyóiratban jelent meg.