Az eddigi legnagyobb tömegű pulzárt fedezték fel csillagászok

neutroncsillag
A neutroncsillag a szupernóva (a Napnál nagyobb tömegű csillag robbanása) során keletkezik. A hatalmas csillag magja összeomlik és a protonok és elektronok egymásba olvadnak.
Vágólapra másolva!
A hivatalosan elismert eddigi legnagyobb tömegű, a Napnál mintegy 2,17-szer nehezebb neutroncsillagot fedeztek fel az amerikai Nyugat-Virginiai Egyetem csillagászai.
Vágólapra másolva!

Az eddigi legnagyobb tömegű neutroncsillagot fedezték fel amerikai csillagászok

A J0740+6620 jelű neutroncsillag, amelynek tömegét az őt kísérő fehér törpe révén számolták ki a kutatók, 4600 fényévnyire található a Földtől és átmérője nagyjából 25 kilométer.

Mérete és tömege alapján ez a neutroncsillag eléri azt az elméleti határt, amekkora tömegűvé és tömörségűvé válhat egy objektum anélkül, hogy összeroppanna saját gravitációs nyomásának erejétől, és fekete lyukká válna.

A neutroncsillag a szupernóva (a Napnál nagyobb tömegű csillag robbanása) során keletkezik. A hatalmas csillag magja összeomlik és a protonok és elektronok egymásba olvadnak. Forrás: https://www.space.com/most-massive-neutron-star-detected.html

A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok, amelyek 10-30 naptömeg közötti csillagok halálából maradtak vissza. Apró méretük ellenére - átmérőjük mintegy 20 kilométer - a neutroncsillagoknak nagyobb tömegük van, mint a Napnak, tehát különösen sűrűek.

Egy mindössze kockacukorméretű neutroncsillag-anyag 100 millió tonnát nyomna a Földön.


A csillagászok a Nyugat-Virginia államban lévő Green Bank rádióteleszkóp segítségével fedezték fel a J0740+6620 nevű objektumot, amely egy gyorsan forgó neutroncsillag, úgynevezett pulzár.

Az ábra azt mutatja, hogy a J0740+6620 objektum lüktetését hogy lassította a Föld és a neutroncsillag közt elhaladó fehér törpe. Forrás: https://www.space.com/most-massive-neutron-star-detected.html

A Nature Astronomy című folyóiratban publikált eredmények szerint a J0740+6620 a milliszekundumos pulzárok osztályába tartozik, amelyek másodpercenként több száz fordulatot tesznek.

(Forrás: MTI)