Tudja-e, hogy pontosan miért is mossuk a fogainkat?

fogmosás
Bizonyos esetekben hatékonynak bizonyulnak az alternatív fogmosási módszerek is
Vágólapra másolva!
A legtöbb embernek a reggeli felkelés után szinte az első dolga a fogmosás, ami az elmúlt évezredek alatt egy magától értetődő szokássá fejlődött. De gondolkozott-e már azon, hogy hogyan és miért alakítottuk ki egykor ezt a fogmosási rutint? Mutatjuk!
Vágólapra másolva!

Az ősember sohasem mosta a fogait

Az első fogkefét a rendelkezésünkre álló történelmi adatok szerint valamikor időszámításunk előtt 3000-ben használták az őseink.

Az ötletes babilóniaiak és az egyiptomiak vékony, hántolt gallyakat használtak a foguk tisztítására.

Egy másik forrás szerint Krisztus előtt 1600 körül a kínaiak is készítettek úgynevezett „rágópálcákat", amelyekhez aromás fákat használtak fel, hogy – mintegy mellesleg – a lélegzetüket is frissítsék vele.

Bizonyos esetekben hatékonynak bizonyulnak az alternatív fogmosási módszerek is Forrás: Wikimedia

A történelem viszont arról már nem mesél, hogy az ősemberek küzdöttek-e a fogszuvasodás problémájával vagy más szájüregi nyavalyával amiatt, hogy sohasem mosták meg a fogaikat.

Nagy kérdés, hogy mi lehetett olyan különleges bennük, hogy ilyen könnyedén elhanyagolhatták ezt a fontos tisztálkodási szokást. A szájüreg problémáival szembeni immunitásra a kutatóknak azonban számos teóriája van.

Csak feldolgozatlan ételeket fogyasztottak

Ha visszautazunk az időben, akkor nagyon gyorsan szembesülünk azzal, hogy az őskorban nem voltak feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermek vagy elvitelre vagy kiszállításra kért ételek.

Az emberi táplálkozás akkoriban elsősorban olyan, természetes és feldolgozatlan ételeket tartalmazott, mint például a búza, a rizs, a zöldségek és gyümölcsök.

Ezek a természetes és tiszta ételek meglehetősen biztonságosnak bizonyultak a fogak egészsége szempontjából, mivel nem tartalmaztak tartósítószereket vagy vegyi anyagokat, helyette inkább tápanyagokkal és vitaminokkal töltötték fel a szervezetet.

Rostokban gazdag étrenddel is megelőzhető a szuvasodás Forrás: pexels.com

Ezek pedig – más jótékony hatásuk mellett – erősebbé tették a fogakat, amelyek jobban ellenálltak a szuvasodásnak és más fogfertőzéseknek.

Ráadásul a régi időkben a rostos ételek a napi étrend egyik legfontosabb részét képezték, amelyek nemcsak az emésztésre voltak jótékony hatással, hanem tisztán és egészségesen tartották a fogakat.

Hogy hogyan? Egyszerűen lepucolták az ételt és a baktériumokból származó lepedéket a fogak felületéről. Ennek eredményeként nem alakul ki semmiféle lerakódás vagy lepedék.

Az ételben lévő rostok egyfajta fogkefékként viselkedtek, és ezáltal őseink fogai könnyedén tiszták, fényesek és fehérek maradtak.

Dasztikusan megváltoztak az étkezési szokásaink

Manapság a fogfertőzések egyik legfontosabb oka az ásványi és vitaminhiányos étrendre vezethető vissza. Ennek eredményeként a fogaink meggyengülnek, könnyebben szuvasodnak és kevésbé tudnak ellenállni a fogbetegségeknek.

Korábban ez azért nem jelentkezett problémaként, mivel a mindennapos étrend szó szerint tiszta, egészséges és kiegyensúlyozott volt.

Ma viszont ha csak egyetlen napig elfelejtjük megmosni a fogainkat, akkor azok láthatóan sárgásabbá válnak és a fogak felszínén lepedék, úgymond fogászati plakk keletkezik, amely azonban az íny alatt is megtelepedhet.

Ennek a leginkább szembetűnő oka az, hogy drasztikusan megváltoztak az étkezési szokásaink.

Nehéz ellenállni a cukros ételeknek Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

Sokan választják szívesen a feldolgozott élelmiszereket és gyorséttermi ételeket, amelyek nemcsak az egészségre károsak, hanem a fogainkra is ártalmasak.

Itt vannak például az a péksütemények, csokoládék és cukorkák, amelyek finomított cukrokat tartalmaznak a szuvasodás egyik legfőbb okozóját.

Annyi ínycsiklandozó édesség áll manapság rendelkezésre, hogy szinte lehetetlen elkerülni őket: makaron, muffinok, sütemények, fagylalt, jégkrém – és nehéz ellenállni. Tény, hogy minden eddiginél jobban jelen vannak az életünkben ezek a fogakat károsító élelmiszerek.

A modern kori betegségek is rontják a fogakat

De nem csak az édességek, hanem a gyorséttermi ételek, a pizzák és más, hasonlak is igen vonzóak, amikor kiválasztjuk az ebédünket, ám igencsak károsak a fogaink állapotára. Ráadásul korántsem nem mozgunk annyit, mint őseink, akik leginkább vadásztak és gyűjtögettek.

Nem szabad megfeledkezni a fogorvosról sem Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ennek eredményeképpen gyakran nem tudjuk elégetni az elfogyasztotta kalóriákat és idővel ennek a rutinnak a követése emésztési rendellenességekhez és potenciális gyomorbetegségekhez is vezethet.

Ezek kezeletlen állapotban a modern kor egyik népbetegségéhez, a refluxhoz vezethetnek, ami végül a fogak demineralizációját, majd szuvasodását okozza.

Hasonlóan kemény ellenség a dohányzás, ami a fogak elszíneződésén túl a szájüregi rák kialakulását is eredményezheti a kutatók szerint.

A cigarettázást őseink még egyáltalán nem ismerték, napjainkban azonban nagyon is gyakori, de a legtöbb ember hajlamos figyelmen kívül hagyni a cigarettafüst fogakra és az egészségre gyakorolt káros hatásait.

Fontosabb a kiegyensúlyozott étrend, mint azt gondoltuk volna

A közkedvelt szénsavas italok nagyon savasak, és könnyen a fogak keményszöveteinek a roncsolódását okozhatják, a fogak és gyengüléséhez vezethetnek.

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak, mint például a cukor, fruktóz, glükóz és társai.

Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, amely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt demineralizáció által. Ezen felül ezek az italok túl sok cukrot tartalmaznak, amelyek elősegítik a fogszuvasodás kialakulását.

A fogorvos mellett fontos a kiegyensúlyozott étrend Forrás: Horváth Éva

De hogy hogyan lehet megvédeni a fogainkat? A fogorvosok már jól ismert tanácsa a rendszeres fogmosás és a fogselyem használata, hiszen

ilyenkor eltávolítjuk a felhalmozódó lepedéket, ami a nap folyamán az étkezések alatt rárakódott.

A legfrissebb kutatások szerint legalább ennyire fontos a kiegyensúlyozott étrend: a tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrend erősebbé teszi a fogakat és megóvja őket a szuvasodástól.