A sajtok szerelmesei most felsóhajthatnak: a Penn State új kutatása szerint a benne természetesen megtalálható rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsok segíthetnek az erek megóvásában még akkor is, ha az étrendünk nagyobb mennyiségű sót tartalmaz.

Minimalizálják a túl sok só fogyasztásával járó kockázatot

A só ugyan létfontosságú anyag, de sajnos manapság az egészséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk. Elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet, az érpályában keringő vér térfogata megnő.

Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.

A kutatók megállapították, hogy amikor a kísérletbe bevont felnőttek magas nátriumtartalmú étrendet fogyasztottak, akkor érrendszeri működési anomáliákat tapasztaltak.

A só szervezetünk számára elengedhetetlen anyag, ám túl nagy mennyiségű bevitele súlyos problémákat okozhatForrás: Getty Images

Amikor azonban az önkéntesek naponta négy adagot sajtot is fogyasztottak ugyanazon magas sótartalmú étrend mellett, már nem tapasztalták ezt a hatást.
Az eredmények segíthetnek egy olyan, kiegyensúlyozott étrend kialakításában, ahol nem kell lemondani a sós ízekről, de minimalizálják a túl sok natrium-klorid fogyasztásával járó kockázatokat – mondta Billie Alba, a tanulmány vezetője, a Penn State kutatója. – Noha mindenki tudja, hogy fontos lenne a napi sóbevitelt csökkenteni, ez sok ember számára mégis nehéz.

Hozzátette: ha azonban tejtermékeket, például sajtot építünk az étrendünkbe, akkor ez az alternatív stratégia megoldást nyújthat a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésére és az érrendszerünk erősítésére anélkül, hogy szükségszerűen csökkentenénk a teljes só adagot.

Az antioxidánsok segíthetnek

A só, vagyis a natrium-klorid, az emberi szervezet számára létfontosságú tápanyag, hiszen nagy szerepe van a szervezet folyadék háztartásának szabályozásában, valamint az idegek- és az izomműködésben is. A kutatók szerint a túl nagy mennyiség bevitele azonban komoly problémákat okozhat. Ajánlások szerint napi 3-5 gramm sót célszerű fogyasztanunk, máskülönben komoly pusztításokat végez: általa megnő a vérnyomás, így a szív-és érrendszeri betegségek kockázata.

Különféle sajtok léteznek, valamennyi segít a túl sok só fogyasztásának ellensúlyozásábanForrás: picserver.org

A tanulmányunk kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik naponta beépítették az étrendükbe az ajánlott adag tejterméket, általában alacsonyabb volt a vérnyomásuk és jobb a szív- és érrendszeri egészségük – magyarázta Lacy Alexander, a Penn State kineziológiai professzora és a tanulmány másik kutatója. – Szeretnénk közelebbről megvizsgálni ezeket a kapcsolatokat, és felfedezni azokat a pontos mechanizmusokat, amelyek révén a sajt, vagy más tejtermék pozitívan befolyásolhatja a szív egészségét.

A kutatók tudományos bizonyítékokat találtak arra, hogy a tej alapú tápanyagok, különösen a tejfehérjék emésztése során képződött peptidek előnyös antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek képesek megsemmisíteni az oxidáns molekulákat, ezáltal védnek a káros élettani hatásoktól.

Így az adatok arra utalnak, hogy a sajtban levő antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a túl sok só rombolásától.

(MedicalExpress)