Az éghajlati modellek szerint a vártnál gyorsabban melegszik a bolygó

2019.09.18. 14:52

Az új kutatások azt a szomorú hírt közölték, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetésével légkörbe kerülő üvegházhatású gázok jóval gyorsabban melegítik fel a bolygót, mint azt korábban gondoltuk volna. Két, egymástól független elemzés tükrében úgy tűnik, hogy ha a szén-dioxid-kibocsátás változatlan marad, 2100-ra a globális átlaghőmérséklet 6,5-7,0 Celsius-fokkal emelkedhet az iparosodás előtti szint fölé.

Kérdésessé vált a globális klímapolitika jövője

A most végzett kutatások szerint előrejelzett 6,5–7,0 Celsius fok két fokkal magasabb, mint az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2014. évi 5. értékelő jelentése által meghatározott ekvivalens forgatókönyv (SSP5).

A felmelegedés és következményei súlyosan fenyegető globális problémát jelentenekForrás: pexels.com

Két modellünk jól mutatja, hogy az SSP1 2.6 néven ismert forgatókönyv, amely általában véve teszi lehetővé teszi számunkra, hogy 2 Celsius fok alatt maradjunk, nem egészen hozza meg a kívánt eredményeket – mondta Olivier Boucher, a párizsi Pierre Simon Laplace Éghajlat-modellező Központ vezetője. – Ez a hőmérséklet-különbség a bonyolultabb és leginkább megbízható éghajlati forgatókönyveken alapuló előrejelzésekből származik.

A 2015 végén megszületett a globális klímapolitika jövőjével foglalkozó Párizsi Megállapodás célként fogalmazza meg a 1, 5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöbértéket, amit a kutatók szerint így egyre nehezebb lesz elérni.

Olivier Boucher figyelmeztetett, hogy a közelmúltban tapasztalt halálos hőhullámok, aszályok, áradások és a trópusi ciklonok erősödő intenzitása csak alig egy Celsius fokos felmelegedés következtében történt.

Harminc éghajlati modell eredményeit összesítették

A most publikált két előrejelzési modell körülbelül harminc éghajlati modell eredményeit vizsgálta, amelyek együttesen a CMIP6 néven ismertek. Ezek szolgáltatják az adatokat az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2021-re tervezett jelentéséhez, mert a kutatók szerint ezek a modellek jelenleg a „legjobbak és a leginkább kifinomultak".

Előnyeik között szerepel például a megnövekedett szuperszámítógépes teljesítmény és a fejlődő időjárási rendszerek, a természetes és az ember alkotta részecskék élesebb ábrázolása, valamint a felhők kialakulásának diagnosztikája az egyre melegedő világban.

Az időjárási anomáliákat senki sem úszhatja megForrás: [origo] fotó

Egyre jobbak az éghajlati modellek: minden eddiginél jobb felbontásúak, és pontosabban képviselik a jelenlegi éghajlati trendeket – mutatott rá Boucher. – Ezeknek a modelleknek az egyik fő megállapítása az, hogy a légkör megnövekedett szén-dioxid szintje gyorsabban melegíti a Föld felszínét, mint ahogyan azt a korábbi számítások jósolták.

A modellek által előre jelzett magasabb „egyensúlyi klímaérzékenység" azt jelenti, hogy az emberiség „szén-dioxid költségvetése" (amennyit képesek vagyunk kibocsátani negatív hatásokat megtapasztalása nélkül) kisebb, mint azt korábban a kutatók feltételezték.

Rossz hír, hogy ezáltal a globális felmelegedés is nagyobb mértékű, mint arra valaha számítottunk.