Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen

tumor
Minden tumornak vannak például erei, amelyek táplálják, és ahogy a valódi szervek, úgy a daganatok is kötőszövetes váz köré épülnek fel.
Vágólapra másolva!
Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen a világon elsőként az Erlangeni Egyetemi Klinikán.
Vágólapra másolva!

Az új robot abban segít, hogy nanorészecskék segítségével a gyógyszert pontosan a céljához juttassa anélkül, hogy a környező szöveteket károsítaná - írta keddi közleményében Christoph Alexiou, az egyetem kísérleti onkológiai és nanomedicina tanszékének vezetője. A nanomedicina olyan részecskékkel dolgozik, amelyek az emberi hajszál átmérőjénél tízezerszer kisebbek.

A nanorészecskéket használó eljárás lényegesen hatásosabbá teheti a kemoterápiát, mellékhatásait pedig a maihoz képest erősen mérsékelné. A kutatóprojektben - a milliméter milliomodrészével mérhető - vas-oxid-részecskéket használják a gyógyszer szállítóanyagául - írta Alexiou. A részecskéket és a gyógyszert katéteren át juttatják a páciens szervezetébe.

A robot mágneses tüskében végződő karja a vas-oxid-részecskéket pontosan arra a helyre vezeti, ahol a gyógyszernek hatnia kell.

A félautomata robot az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben is bevethető lehet. A klinika közleménye szerint a világon a maga nemében egyedülálló robotot próbababákon tesztelik az engedélyezési eljárás során.

(MTI/dpa)