Britek által lakott spanyol turisztikai helyeket áraszthatják el az ázsiai tigrisszúnyogok milliárdjai az utóbbi időszak heves viharainak következtében. A nedves körülmények kiváló táptalajt biztosítanak az agresszív szúnyogoknak, amelyek ráadául a Zika-vírust is hordozhatják.

A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy ingatlanjaik környékéről távolítsanak el minden állóvizet, a rovarok keltetését megakadályozva. A rovarok 10-12 napig kelnek ki és várhatóan el fogják árasztani azokat a nagymértékben britek lakta területeket - Benidorm, Alicante -, ahol a legnagyobb felhőszakadások voltak. 

A hatóságok 2600 fontos bírsággal fenyegetőznek, amennyiben a lakók nem távolítják el a megmaradt vizeket. Valencia Emiliano García egészségügyi tanácsos szerint a cél az, hogy tudatosítsák az emberekben: tenniük kell ezen szúnyogfajta ellen, már csak azért is, mert potenciális Zika-vírushordozók is lehetnek köztük, melynek halálos kimenetele is lehet. 

Az ázsiai tigrisszúnyogok sokkal agresszívebbek, mint az európai szúnyogfajok.   

Eközben egy tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt az Egyesült Királyságban is fel fogják ütni a fejüket a halálos betegséget hordozó szúnyogok. A legveszélyesebb betegségek közül kettő 2030-ra általánossá válhat Közép-Angliában, 2050-re pedig egész Angliában és Walesben is. 

Dr. Sadie Ryan, a Floridai Egyetem vezető szerzője elmondta, hogy ezek a betegségek, amelyeket szigorúan trópusinak gondolunk, már az arra alkalmas klímával rendelkező területeken is megjelennek. Az emberek nagyon jól mozgatják ezeket a rovarokat és azok kórokozóit a világ minden táján. A betegség átterjedésének veszélye súlyos probléma az elkövetkező néhány évtizedben.

Ázsiai tigrisszúnyogForrás: Centers for Disease Control and Prevention

Az olyan helyek, mint Európa vagy Észak-Amerika, ahol korábban túl hideg volt a vírusok számára, olyan betegségekkel fognak szembenézni, mint a Dengue-láz.