Európai Madármegfigyelő Napok leszek októberben

gólya
A fehér gólya (Ciconia ciconia) vonuló madár, a telet Afrika trópusi területein tölti. Magyarországon márciustól szeptemberig van.
Vágólapra másolva!
A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) keretében október 5-6-án - közölte az MTI-vel az esemény magyarországi koordinációját végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vágólapra másolva!

Október első hétvégéjén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat

A program célja, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén országszerte 18 megyében és a fővárosban, összesen mintegy félszáz helyszínen

várja az érdeklődőket október 5-6-án.

Az egyesület honlapján található programok között távcsöves madármegfigyelés, kenutúra, játékos vetélkedő és madárgyűrűzés is szerepel.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) vonuló madár, a telet Afrika trópusi területein tölti. Magyarországon márciustól szeptemberig van. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A rendezvény egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Tavaly több mint ötmillió madarat figyeltek meg

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki, bárhol megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait és rögzítheti

az adatokat egy új, online felületen

(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSepe6tM0jABZaERN19PS4Yf8QOMGsIej4JRYcFX1RBHF-VbXg/viewform).

A széles part menti erdőknek madárvonuláskor kiemelt jelentősége van, ökológiai folyosóként funkcionálnak. Nem csupán gólyák, gémfélék, vízi és parti madarak, de erdei énekesmadarak számára is fontos táplálkozó és pihenőhelyet jelentenek és elszigetelik a partot a zavarást okozó hatásoktól. Forrás: Bakó Gábor

Mint írják, az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni, ezért kérnek mindenkit, hogy az új online felületet használja.

Tavaly mintegy 5,2 millió vonuló madarat számlált meg az akció 25 ezer résztvevője.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben.

Kék cinege (Cyanistes caeruleus) Forrás: Wikimedia Commons

A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mint a BirdLife International hazai képviselője.

(Forrás: MTI)