A társadalom sikere a vezetőn múlik és ez az állítás igaz a természetben is. A papírdarazsak sikerességének egyik legjobb jelzője a kolóniák mérete, ahol a nagyobb jellemzően jobbat is jelent. Egy új tanulmány bizonyította, a darázskirálynők merészebb személyisége és tekintélyesebb testmérete nagyobb szerepet játszik ebben, mint azt a kutatók korábban gondolták volna.

Előrejelzik egy kolónia sikerét

Egy most publikált, új tanulmány szerint a Polistes metricus papírdarázs királynők bátrabb, arcátlanabb személyisége és nagyobb testmérete méretesebb kolóniákat eredményez, mint a kisebb, félénkebb társaik esetében.
Ezek a királynői tulajdonságok segítenek előrejelezni egy generáció sikerét, akár egy hónappal is azelőtt, hogy már egy kifejlett darázsfészekről beszélhetnénk – mondta Colin Wright, a Penn State viselkedési ökológusa.

A papírdarázs Magyarországon is honos.Forrás: Wikimedia Commons

A telepeket alapító darázskirálynők a saját útjukat járják, és gyakran egyedül támadnak, saját fészket építenek és nevelik a fiatalokat. Miután felneveltek egy generációt, megvédik a fészket a betolakodóktól, miközben ellenőrzik a dolgozók viselkedését és megakadályozzák azok szaporodását.

Wright és munkatársai 2016 májusában negyven papírdarázs-királynőt és azok fészkeinek lakóit gyűjtötték be, majd egyfajta „személyiségvizsgálatot" végeztek, amely során finoman meglegyintették a rovarokat és figyelték, hogy azok maradnak vagy elrepülnek-e.
Néhány királynő akár százszor is visszatért és állta a sarat – mondta Wright. – A kevésbé kitartó királynők viszont egy-két ütés után örökre elrepültek.

Megvédik a fészket a riválisoktól

A kutatók a testméret becsléséhez a királynők fejét vették viszonyítási alapul, majd a darazsakat visszatették a fészkekbe, majd visszahelyezték azokat eredeti helyükre. Ezután hónapokon át nyomon követték a kolónia növekedését és fejlődését. Megállapították, hogy a sikernek két lehetséges útja létezett.

Fontos jelző a fej mérete isForrás: Wikipedia Commons

A nagyobb fej vagy a merészebb, arcátlanabb viselkedés általában azt jelentette, hogy a királynő kolóniájában többen voltak, mint azokban, amelyeknek a vezetői nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal – mutatott rá Colin Wright a Behavioral Ecology and Sociobiology tudományos lapban publikált cikkben. – A nagyobb királynők emellett fizikai előnyökkel is bírtak, amelyek lehetővé tették számukra, hogy jobban szaporodjanak és hosszabb ideig oldják meg a fészek élelmezését.

Hozzátette: azok a királynők, amelyek nagyobbak és bátrabbak, jobban is harcolnak, így kevésbé valószínű, hogy fészkeiket kirabolja egy rivális.

Ráadásul nem csak a királynők, hanem az ezekben szaporodó darazsak is jóval ellenállóbbak és emiatt gyakran jóval bosszantóbbak az emberek számára.