Már 43 kutya pusztult el egy rejtélyes betegségben Norvégiában

2019.09.23. 17:04

Legkevesebb 173 kutya megbetegedett abban a gyors lefolyású rejtélyes betegségben, amely a kutyákat tizedeli Norvégiában. A helyi hatóságok szerint eddig már 43 kutya pusztult el az ismeretlen kórban.

A norvég élelmiszerbiztonsági hatóság még vizsgálja a hányással és véres hasmenéssel járó betegség okát. Az illetékesek hétfőn közölték, hogy a szakemberek még nem jutottak végső következtetésre az okokat illetően, eddig mintegy 90 kutyafajtát kezeltek hasonló tünetekkel. 

Illusztráció.Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Frank May

A hatóságok javasolják, hogy a tulajdonosok tartsák pórázon kutyáikat, kerüljék el, hogy érintkezhessenek más állatokkal, ne engedjék meg nekik, hogy szaglásszanak, vagy egyenek bármit is olyan területen, ahol más kutyák is megfordultak.Elővigyázatosságból megtiltották, hogy norvég kutyák részt vegyenek a szomszédos országokban rendezett kutyakiállításokon.

Norvégián kívül nem jelentették a rejtélyes betegséget.
A Norvég Állategészséggyi Intézet vészhelyzeti és biztonsági igazgatója, Jorun Jarp szeptember elején arról beszélt, hogy ilyesmi még nem fordult elő Norvégiában. Nagyon szörnyű látni, hogy amúgy makkegészséges és pompás norvég kutyák ilyen gyorsan kimúlnak  - nyilatkozta a szakember. A megbetegedéseket az ország legkülönbözőbb vidékeiről jelentik nap, mint nap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK