A hagyma és a fokhagyma kulcsfontosságú alkotóelemei a sofritonak, vagyis a zeller, a sárgarépa és a hagyma szentháromságának, amit előszeretettel használnak az olasz és a Puerto Rico-i konyha alapanyagaként. Az újabb kutatások szerint ezek a zöldségek ráadásul biztos receptet jelenthetnek az emlőrák kockázatának csökkentéséhez.

Védőhatást biztosíthat a rákos megbetegedés ellen

A Buffalo Egyetem és a Puerto Rico Egyetem kutatói olyan, népesség-alapú tanulmányt végeztek, amely a hagyma-fokhagyma fogyasztása és az emlőrák kapcsolatát vizsgálta.
Megállapítottuk, hogy a Puerto Rico-i nők körében a hagyma és fokhagyma, valamint a sofrito együttes bevitelével egyértelműen csökken az emlőrák kialakulásának kockázata – mondta Gauri Desai, az egyedülálló tanulmány vezető szerzője, az UB's School of Public Health and Health Professions doktori hallgatója. – Azoknál a nőknél, akik naponta többször fogyasztottak sofritót, 67 százalékkal csökkent a kockázat, mint azoknak a nőknek, akik soha nem ették ezeket.

A hagymában és a fokhagymában rejtőzhet a megoldásForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Zahn

A tanulmány ötletét korábbi tudományos bizonyítékok is alátámasztják, amelyek azt mutatják, hogy a hagyma és a fokhagyma fogyasztása védőhatást biztosíthat a rákos megbetegedés ellen.

Statisztikai adatok alapján lehetségesnek látszik, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a gyomorrák, valamint a vastagbél- és a végbélrák kockázatát. A kutatók eredményeket a Nutrition and Cancer tudományos folyóiratban tették közzé.

A benne található vegyületek rejtik a kulcsot

A tanulmányhoz a kutatók Puerto Rico-t választották, miuátán az ott élő nők nagyobb mennyiségben fogyasztanak hagymát és fokhagymát, mint Európában és az Egyesült Államokban. Ez a jelenség javarészt a sofrito népszerűsége miatt alakult ki. A Puerto Rico-i konyhában a hagymát és a fokhagymát rendszeresen fogyasztják „guisos"-ban (pörkölt), valamint bab- és rizs alapú ételekben.

A sofrito jótékony hatású alapanyagaiForrás: pexels.hu

Puerto Rico-ban jóval alacsonyabb a mellrákkal diagnosztizált páciensek száma, mint bárhol az Egyesült Államokban vagy Európában, ami fontos mérőszámot jelentett a tanulmányunkhoz – magyarázta Desai. – Szerettük volna megérteni, hogy miért alacsonyabb ez az arány a világ többi részéhez képest, ahol a megbetegedések száma jellemzően tovább emelkedik.

Jo Freudenheim, a tanulmány társszerzője rámutatott: a fokhagyma igen gazdag flavonolokban és szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát, valamint a gyógyhatását adják. A fokhagyma olyan vegyületeket tartalmaz, mint S-allilcisztein-szulfoxid, a diallil-szulfid, a diallil-diszulfid és az allináz enzim, míg a hagyma S-1-propenil-cisztein-szulfoxidokat tartalmaz.

Ezek pedig antikarcinogén (rákellenes) tulajdonságokat mutatnak.

(MedicalExpress)